Bewoners zoeken steun bij plaatselijke politiek

Omwonenden: 'Kies voor veiligheid'

leerdam • Gisteren (dinsdag) boog de Leerdamse raad zich over het groot onderhoud van de N484. Volgend jaar gaat de aanpak van de weg tussen Schoonrewoerd en Karwei van start. Provincie Zuid-Holland wil met het onderhoud de technische staat van de weg op peil houden en – waar mogelijk – de doorstroming en verkeersveiligheid verbeteren. Dat betekent dat naast het onderhoud van de weg de hoofdrijweg en parallelweg verbreed worden. Hierdoor schuift de hoofdrijbaan in westelijke richting op en worden er ongeveer 100 bomen gekapt. Bovendien vervalt het bestaande fietspad aan de westkant van de weg.

Ter compensatie wordt de kruising bij het Hoogeind omgevormd tot een rotonde, waardoor een veiliger oversteek voor fietsers wordt gerealiseerd. Vanwege een erfkwestie bij een woning aan het Hoogeind wordt deze kruising pas later aangepakt. Om dat zo goed mogelijk te doen, overweegt de provincie deze woning aan te kopen. Onderdeel van het project is dat de huidige onveilige aansluiting ter hoogte van Les Etalages vervalt. In plaats daarvan komt er een nieuwe aansluiting op de rotonde bij de Techniekweg.

Enkele tientallen bewoners van – vooral - de Schaikseweg en het Hoogeind verzetten zich met hand en tand tegen de bestaande plannen. "Dit is meer dan groot onderhoud. Er vinden grote wijzigingen aan de weg plaats die direct invloed hebben op de veiligheid. Het kan beter en veiliger. Als je hier toch aan de slag gaat, doe het dan in een keer goed', zeggen Ad Voogd en Ronald van Bemmel. De plannen van de provincie dateren van 2012. Vanaf het moment dat het voorstel naar buiten kwam, ontstond onrust bij omwonenden. Dat leidde in het voorjaar van 2015 tot een petitie tegen de plannen van de provincie. Daarbij presenteerden de bewoners hun eigen variant 'achter de bomen', waarbij de hoofdrijbaan van de N484 achter de bomenrij wordt gelegd en de bestaande rondweg wordt doorgetrokken. De huidige hoofdrijbaan wordt dan parallelweg, bestemd voor bestemmingsverkeer en landbouwvoertuigen, terwijl de parallelweg een 'hoogwaardige fietsverbinding' in twee richtingen wordt. Volgens de bewoners is dit – mede door de scheiding van fiets- en landbouwverkeer – veel veiliger dan het plan van de provincie. De petitie leidde tot overleg tussen provincie, gemeente – door de provincie gevraagd mee te doen in het projectteam - en omwonenden, maar uiteindelijk hield de provincie in grote lijnen vast aan het bestaande plan. Wel werd het aantal gekapte bomen teruggebracht van 200 naar 100, worden er extra snelheidsremmende maatregelen getroffen op de parallelweg en komen hier fietssuggestiestroken. Het 'actiecomité' is absoluut niet tevreden met die concessies. "De fietsers worden verdreven naar de ventweg en krijgen daar te maken met landbouwvoertuigen. Bovendien worden hoofdweg en parallelweg tegen elkaar gepropt. De variant van de provincie is niet fraai en – vooral – onveilig. Daarom is ons pleidooi: pak door. Kies voor onze oplossing. Die is veiliger, landschappelijk fraaier en biedt een lange termijnvisie." Volgens Voogd en Van Bemmel zijn provincie en gemeente het daar in principe mee eens. Tot voor kort viel deze optie echter - onder meer vanwege de kosten - af. Nieuwe rekenexercities maakten duidelijk dat het met het berekende miljoenenverschil meevalt. "De varianten komen qua kosten steeds dichter bij elkaar." Vandaar dat de bewoners provincie en gemeente nogmaals wijzen op hun alternatief. "Gemeente kies voor de toekomst, kies voor veiligheid. En vooral: kies voor de inwoners", pleiten Voogd en Van Bemmel.