Oogstfeest in het Glasmuseum

leerdam • De afgelopen maanden stond de museumtuin van het Nationaal Glasmuseum in groei en bloei voor het project De Glazen Boomgaard. De vruchten zijn inmiddels bijna volgroeid en dat betekent dat de tijd rijp is om te gaan oogsten.

Met groene stippen, witte lijnen of met putjes er in, de tuin van het Nationaal Glasmuseum hangt deze zomer vol met glazen flessen. In de flessen bevinden zich de peren die sinds mei flink gegroeid zijn. Deze vruchten zijn onderdeel van het project De Glazen Boomgaard van Rogier Martens. In samenwerking met de Glasblazerij ontwikkelde Martens maar liefst honderdvijftig glazen flessen in acht verschillende types. Hoe komt zo'n peer in een fles, hoe ontwikkelt deze zich en kunnen we de groei manipuleren door het glas van de fles te bewerken? Samen met Marc Ravesloot, onderzoeker aan de Wageningen UR, ging Martens in het project De Glazen Boomgaard op zoek naar antwoorden op deze vragen.

Tijdens het oogstfeest op zaterdag 24 september worden de vruchten geplukt door kinderen uit de omgeving en wordt het duidelijk welk effect de verschillende glazen hebben gehad op de groei van de peren. Na het oogsten van de vruchten, wordt er perenbrandewijn bij de peren geschonken door Marc Ravesloot en Rogier Martens. Hierdoor wordt de peer geconserveerd en geeft het smaak aan de brandewijn. Typograaf Guido de Boer komt de flessen versieren.