• Scène uit een eerdere voorstelling van La Troupe.
• Scène uit een eerdere voorstelling van La Troupe. Foto: aangeleverd

Nieuw bij La Troupe: de toneelcursus zonder verplichtingen

Op toneel leer je loslaten

leerdam • "Toneelspelen gaat om loslaten." Regisseur Mirjam Gosselink is even stil. Zegt dan: "In het dagelijks leven gaat het toch vaak om het hebben van controle. Bij het toneelspelen leer je dat los te laten. En vervolgens ontdek je dat er dan ook hele mooie dingen ontstaan." Mirjam is overtuigd van de meerwaarde van toneelspelen. Niet alleen ben je een avond even helemaal weg – "letterlijk in een andere wereld" – maar je leert er ook veel van. "Het gaat veel om improviseren. Daar word je in het dagelijks leven ook creatiever van." Ze grinnikt. "En bovendien mag je bij ons weleens iets doen, wat je normaal nooit zou doen. Iemand keihard afwijzen bijvoorbeeld. Of even volledig uit je slof schieten."

Het kersverse cursusaanbod van La Troupe heeft voor iedereen wat wils. Beginners, gevorderden, liefhebbers van straattheater. Er is dit najaar zelfs een verplichtingsvrije toneelcursus. Titel: 'Gelukkig, het is weer maandag!'. Vooral bedoeld voor mensen die wel met toneel bezig willen zijn, maar die niet per definitie zitten te wachten op de verplichting van een voorstelling. Mirjam: "Er zijn genoeg mensen die gewoon willen spelen. Willen leren. Zonder iets te moeten aan het einde van de cursus." Daar zijn de toneelavonden op maandag voor bedoeld. "Je kunt het ook zien als kennismakingslessen. Voor mensen die even willen ruiken aan La Troupe, aan het toneelspelen." Er zijn tien spelavonden ingepland, maandag 3 oktober is de eerste avond. De lessen bevatten een combinatie van praktijk en theorie. Mirjam Gosselink gaat deze cursus zelf geven. "Er staat nog niets vast, ik laat het ook afhangen van de groep die ik krijg. Maar er zal sowieso iets in zitten over de basis van het spelen."

Intiem

Maar La Troupe heeft natuurlijk meer in petto. Monique Sentjens stort zich dit najaar op een rauw karakterstuk. Mirjam vertelt: "Monique maakt altijd een karakterstuk, je moet van haar geen blijspel verwachten. Een karakterstuk betekent dat bij haar de personages altijd wat doormaken. Je ziet ze groeien op het podium." Dat betekent overigens niet dat onervaren spelers niet welkom zijn. "Er zijn verschillende rollen, de één is zwaarder dan de ander. Maar iedereen kan gewoon meedoen." De lessen hiervoor – 25 in totaal – starten halverwege oktober.

Mirjam zelf heeft een theaterstuk op locatie in voorbereiding. Waar, dat weet ze nog niet precies. Waarschijnlijk een straat in Leerdam. Het improvisatiestuk moet iets laten zien van huiselijke intimiteit. En speelt zich af op vier locaties – waarschijnlijk huiskamers. Bezoekers kunnen tijdens de avond van de ene huiskamer naar de andere wandelen. De regisseuse liet zich inspireren door een try-out die ooit bij haar thuis heeft plaatsgevonden. "Dat was toen noodgedwongen, omdat we nergens anders terecht konden. Maar het had wel iets gezelligs. Het is rommelig, het is intiem. En als kijker wordt je veel meer onderdeel van het stuk."

Meer informatie over het aanbod van La Troupe is te vinden op de website.


q www.latroupe.nl

Janneke Kok