'Speeltuin Poorterij weer leuk en gezellig'

leerdam • De Leerdamse binnenstadbewoonsters Mirjam Broekhoff en Jacomijn Wijnja hebben plannen om speeltuin Poorterij een stuk aantrekkelijker te maken dan het nu is. "Het moet het leukste, gezelligste en meest actieve speeltuintje van Leerdam worden", zegt Jacomijn. "Het ziet er naar uit dat dit ook echt gaat lukken."

Mirjam en Jacomijn zijn buurvrouwen met kleine kinderen. Jacomijn: "Het huidige speelterreintje is saai en totaal niet aantrekkelijk voor kinderen om te spelen. Ook is er geen plaats voor ouders om gezellig te kletsen. Mede hierdoor is de saamhorigheid naar onze mening soms ver te zoeken."

De twee initiatiefneemsters hebben inmiddels bij de gemeente en de wijkraad aan de bel getrokken. Inmiddels vormen ze de werkgroep 'kinderen in de binnenstad'. Ze hebben niet stilgezeten. Er zijn handtekeningen opgehaald en enquêtes verspreid om te achterhalen wat de mening van ouders is over deze speeltuin. Om de meningen van de kinderen zelf te achterhalen is op 31 augustus een speciale middag voor kinderen georganiseerd. Esther Leenhouts van Stichting Jeugd en Jongerenwerk heeft met de kinderen een speciaal spel gespeeld om te ontdekken wat hun wensen zijn en waar ze van dromen. "De opkomst was fantastisch", zegt Jacomijn. "Nog een bevestiging dat er vraag is naar gezelligheid en samenhorigheid in het centrum."

Op dit moment worden de enquêtes en de uitkomsten van het spel uitgewerkt. Zodra dit klaar is gaan Mirjam en Jacomijn weer met de gemeente om de tafel. "We hopen erop dat we uiterlijk volgend jaar een nieuwe speeltuin gerealiseerd te hebben. Maar niet alleen vernieuwing/herindeling van de speeltuin staat hoog op ons lijstje, ook zouden we graag tijdens de schoolvakanties leuke activiteiten voor de kinderen willen organiseren. En ook zijn er plannen voor een jaarlijks buurtfeestje en een picknicktafel. Misschien kunnen we een oppas regelen, zodat ouders op hun gemak kunnen shoppen en de kinderen lekker kunnen spelen. Een win-win situatie dus."