Het gaat niet over de vlag...

Soms is er aanleiding om even wat recht te zetten of te benoemen. Zoals nu, bij de weergave van de gang van zaken rond de regenboogvlag. In de berichtgeving hierover komt tot uitdrukking dat het college met een motie wordt gevraagd om de regenboogvlag te hijsen op 8 oktober. Daarmee zou dan benadrukt worden dat we deze dag specifiek de aandacht willen vestigen op de doelgroepen homo's, lesbiennes, biseksuele en transgenders (lhbt's). Dat is niet wat de strekking is van de motie. Een motie die begin juli nog kon rekenen op de overgrote meerderheid van de raad. De kern van de vraag in de motie is: "…te komen met een discussienota die in een informele setting van de raad besproken kan worden in aanwezigheid van belanghebbenden".

En dat is iets anders. Dat is het zorgen voor een discussie met elkaar over dit thema. Dat gaat dus niet over je kijk op de doelgroep, maar over een debat over de vraag waarom we vlaggen. In dit geval omdat we aandacht zouden kunnen geven aan de rechten van deze doelgroep. Rechten die nu in een aantal gevallen geweld worden aangedaan, soms letterlijk, waarbij deze doelgroep wordt gediscrimineerd. De achterliggende vraag is dus: heeft deze doelgroep dezelfde rechten als alle andere Nederlanders? Als dat niet zo is, moeten we niet wegkijken of het debat uit de weg gaan, nee, dan is het zaak om hierover met elkaar van gedachten te wisselen. En dat betekent dat je als Raad ook hier je verantwoordelijkheid moet nemen en de, misschien wel sterk uit elkaar liggen de standpunten met elkaar moet wisselen en moet besluiten tot welke actie dat leidt en hoe je daar bestuurlijk mee omgaat.
Deze discussie is voor dit moment jammer genoeg van de baan omdat twee van de mede-indieners van de motie: L2000 en het CDA, in de herstemming tegen de motie hebben gestemd. Alleen PvdA en VVD bleven bij hun standpunt. Maar de discussie komt zeker terug! De raad van Vianen heeft hierover reeds een standpunt heeft ingenomen en bij de verdere vorming van de Vijfheerenlanden komt dit zeker aan de orde. Wat mij betreft had ik nu graag het debat al gevoerd in de raad van Leerdam.

André van der Leest
Fractievoorzitter VVD Vijfheerenlanden/ Leerdam