De Lingeborgh in actie tegen pesten

geldermalsen • De Lingeborgh besteedt van maandag 19 tot en met vrijdag 23 september extra aandacht aan pesten. In de mentorlessen en tijdens de pauzes vinden er verschillende activiteiten plaats om de leerlingen bewust te maken van de gevolgen van pesten en om pesten te voorkomen.

Dit in het kader van de Week tegen Pesten. Op maandag 19 september, in de grote pauze van de onderbouw, laten de leerlingen van klas 1 en 2 zien dat ze tegen pesten zijn door een polsbandje omhoog te steken met de tekst: 'Pesten, ik doe er niet aan mee'.

Daarnaast zal er iedere dag een fragment van een leeftijdsgenootje getoond worden, op het grote scherm in de aula, waarin hij of zij uitlegt wat het pesten met hem/haar gedaan heeft. Dit geldt zowel voor de onderbouw als de bovenbouw leerlingen.

Tijdens de mentorles besteden de mentoren van de onderbouw ook aandacht aan het onderwerp identiteit, met de boodschap: 'Identiteit is niet alleen hoe iemand er uit ziet van de buitenkant, maar vooral hoe iemand er van binnen uit ziet'. De leerlingen oefenen door middel van interactieve opdrachten hoe ze ook naar het innerlijk van iemand kunnen kijken.

De mentoren van de bovenbouw zetten de les It's Up To You in. De leerlingen worden door deze les bewust van hun eigen houding en invloed op digitaal pesten (cyberpesten). Tijdens het kijken van een korte film komen de leerlingen tot keuzes waar ze beslissingen nemen over: medeplichtig worden aan het pestgedrag, actief actie ondernemen tegen pestgedrag of kijken ze weg.

De landelijke Week tegen Pesten heeft dit jaar het thema: #jedoetertoe. In deze week staat de leerkracht centraal. Zij hebben namelijk veel invloed op hoe leerlingen in de klas met elkaar omgaan.


q www.weektegenpesten.com