Positieve berichten over financiële positie Geldermalsen

Herindelingsdebat wordt spannend

regio • "Het weerstandsvermogen is nu voldoende en de situatie voor wat betreft de grondexploitatie is licht verbeterd."

De brief van de provincie is mooie munitie om twijfelende raadsleden uit buurgemeenten Neerijnen en Lingewaal over de streep te trekken in het komende raadsdebat over een mogelijke bestuurlijke fusie (herindeling) tussen de drie gemeenten. De raadsvergaderingen over wel of niet fuseren vinden in de drie gemeenten gelijktijdig plaats op donderdag 6 oktober.

Burgemeesters Miranda de Vries van Geldermalsen, Harry de Vries van Neerijnen en Loes van Ruijven van Lingewaal gaven donderdagmiddag tijdens een persconferentie een toelichting op de plannen. "Ik ga er voor 99% vanuit dat we een 'go' krijgen van de gemeenteraad", zei Harry de Vries. Loes van Ruijven durfde zich niet aan een voorspelling te wagen. Ze gaf toe dat het spannend wordt in haar eigen gemeente, vooral nu het CDA blijft volharden in zijn bezwaren. "Maar", zo relativeerde Van Ruijven, "voor mij is elk raadsdebat spannend."

Zorgen

Bij de twijfelaars zijn al langer zorgen over de financiële positie van Geldermalsen. Vooral wat betreft de grondexploitatie. Geldermalsen heeft inmiddels wel actie ondernomen. Zo is de plancapaciteit met 200 woningen teruggebracht. Hiervoor is een verlies genomen van ruim vier miljoen euro. Het risico op de grondexploitatie (woningbouw) neemt hierdoor af. Ook kan de gemeente door middel van afspraken in het Regionale Programma Bedrijventerreinen wat flexibeler omgaan met de onzekere plannen voor Hondsgemet en Proeftuinen. "Het risico dat deze plannen niet of niet geheel worden ontwikkeld blijft bestaan", schrijft de provincie in de brief.

De provincie benadrukt in de brief echter dat de financiën niet het leidende motief moeten zouden moeten zijn bij een bestuurlijke fusie. Het gaat om de grotere bestuurskracht en vermindering van de kwetsbaarheid van het ambtelijk apparaat.

Het CDA in Lingewaal, die nog steeds geen standpunt heeft bepaald, houdt in aanloop naar het debat een extra ledenvergadering op woensdag 28 september.

Stip op de horizon

In januari van dit jaar hebben de gemeenteraden zich al in positieve zin uitgesproken over een vergaande samenwerking/fusie van de drie gemeenten. Daarbij werd als 'stip op de horizon' een bestuurlijke fusie bepaald. De afgelopen maanden werd in de drie gemeenten een brede burgerconsultatie georganiseerd. De inwoners vroegen vooral aandacht voor het behoud van de leefbaarheid binnen de kernen en behoud of mogelijke versterking van de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening. Naast de zorgen over de financiële positie van de gemeente Geldermalsen wilde men inzicht in de uitvoerbaarheid van het manifest Lingewaal, de beheerplannen van de drie gemeenten, de voor- en nadelen van alleen een ambtelijke fusie en een actuele begrotingsscan van de drie gemeenten en het oordeel van de provincie daarover.

Voordelen

Een fusie zal volgens de drie colleges leiden tot meer bestuurlijke invloed binnen onder andere de regio Rivierenland en de provnicie Gelderland. "Elk van de drie gemeenten is te klein om haar eigen geluid en wensen in de veranderende bestuurlijke verhoudingen voldoende kracht bij te zetten. Door de bestuurlijke krachten samen te voegen kan dit worden versterkt."

Verder kan met een fusie meer aandacht worden gegeven aan het behouden en zo mogelijk versterken van de leefbaarheid in de kleine kernen. Bij een fusie kan ook beter worden ingespeeld op de veranderende samenleving en bestuurlijke omgeving waarin samenwerking met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties een vanzelfsprekendheid is. Een lichtend voorbeeld daarbij is het zogenaamde Lingewaalse Manifest.

Dick Aanen