Verdeelde reacties op besluit minister Stef Blok

Herindeling: Utrecht neemt voortouw

regio • Dat liet minister Blok donderdag weten aan de provincies Utrecht en Zuid-Holland en de drie gemeenten. De provincies vroegen in het kader van de Interprovinciale Commissie (IPC) Vijfheerenlanden eerder aan minister Blok om het proces tot herindeling over te nemen of een van de betrokken provincies de herindeling op te laten pakken. De raden van Leerdam en Vianen hebben een voorkeur voor indeling in Utrecht, de raad van Zederik voor Zuid-Holland. Aangezien twee van de drie gemeenteraden een voorkeur voor Utrecht uitspreken, heeft de minister die provincie gevraagd het proces voort te zetten. De minister verzoekt provincie Utrecht het proces zorgvuldig in te richten en opvattingen van Zuid-Holland en andere belanghebbenden mee te nemen. Zuid-Holland wordt betrokken in het overleg en kan gedurende de terinzagelegging van het herindelingsontwerp haar zienswijze kenbaar maken. Ook de drie gemeenten, bewoners en andere belanghebbenden kunnen dan hun mening geven. Mede op basis van dit ontwerp en de ingediende zienswijzen zal Utrecht een herindelingsadvies vaststellen en dit aanbieden aan de minister.

Twijfels

De Zederikse fractie van VKG, groot voorstander van Zuid-Holland, heeft haar twijfels over de gang van zaken. Voorman Wim van Dijk: "Als Utrecht zich keurig aan de opdracht houdt, is het geen enkel probleem. Maar wij hebben onze twijfels of het objectief gebeurt. Als het toch de verkeerde kant opgaat, zullen wij niet aarzelen een zienswijze in te dienen. Eventueel samen met SGP en CU."

Kees Matsinger, fractieleider van de CU in Zederik, noemt het besluit van minister Blok een 'gemakkelijke en oppervlakkige keuze'. "Hij heeft alleen gekeken naar aantallen, niet naar inhoud. Twee gemeenten kozen voor Utrecht, één voor Zuid-Holland – laat daarom Utrecht het proces maar voorzetten. Beetje simpele redenatie." De nestor van de Zederikse raad had het logischer gevonden de IPC te vragen hun overleg voort te zetten om alsnog met een advies te komen of de minister zelf het initiatief te laten nemen. "Al ben ik blij dat de knoop is doorgehakt." Bij veel mensen leeft de gedachte dat de keuze om Utrecht het voortouw in het proces te geven, betekent dat de nieuwe gemeente tot die provincie toe zal treden. "Je bent inderdaad geneigd dat te denken. De Utrecht-aanhangers juichen al. Maar: officieel gaat het om een procedurele stap. Als Utrecht het proces zuiver aanpakt, zijn de kansen 50/50. Ik ga er van uit dat dat het geval is." CU Zederik gaat haar vertegenwoordigers in de Staten van Zuid-Holland benaderen om bij de verdere gang van zaken hun invloed uit te oefenen.

Ook Matteo de Visser (SGP Leerdam) – net als Matsinger voorstander van Zuid-Holland – vindt het besluit meer een pragmatische dan een inhoudelijke keuze. "Een gemiste kans. De minister weet hoe verdeeld het ligt. Ik had het verstandiger gevonden als hij zelf de knoop had doorgehakt. Ook als het besluit dan nog een maand was uitgebleven. Nu verliezen we veel meer tijd. Utrecht moet een herindelingsontwerp opstellen, daar komen zienswijzen op, dan volgt een besluit en dat moet naar de minister. Dat duurt zo drie kwart jaar." Ook De Visser denkt dat de provinciekeuze nog geen gelopen koers is. "Die conclusie vind ik voorbarig. Natuurlijk is de kans groot dat Utrecht voor zichzelf kiest, maar Zuid-Holland blijft ook trekken en dan komt toch de minister weer aan bod." De Visser wacht het voorstel van Utrecht af. "Dan kijken we hoe we reageren. Ons standpunt is bekend."