• De afgekeurde penalty van Ansu Camara was voor LRC het breekpunt.
• De afgekeurde penalty van Ansu Camara was voor LRC het breekpunt. Foto: DBRN Fotografie

Heinenoord neemt 0-3 winst mee naar huis

LRC verliest na afgekeurde penalty

leerdam • Door een terechte strafschop was LRC halfweg de eerste helft thuis tegen Heinenoord met 0-1 achtergekomen. Kort na rust werd de Leerdamse gelijkmaker - ook uit een penalty - afgekeurd, omdat arbiter Levente Kalmar uit Vuren de aanloop van Ansu Camara onreglementair vond. Die mentale klap kwam LRC niet goed meer te boven. Door een tweede Heinenoord-doelpunt van Marvin Strik en een late goal van invaller Brian Leons werd het nog 0-3.

LRC-trainer Koen Janssen was ook na afloop nog verbolgen over de scheidsrechter: "Over zo'n beslissing kan ik erg kwaad worden. Bij 1-1 waren we helemaal terug in de wedstrijd gekomen; nu loopt het compleet anders. Waarom moet die scheidsrechter zo de hoofdrol voor zichzelf opeisen? Heinenoord vroeg er ook helemaal niet om. Je mag bij een strafschop je aanloop inderdaad niet stoppen, maar wel vertragen zoals Ansu Camara deed. Toch wordt onze gelijkmaker afgekeurd. Ook volgens de hier aanwezige profarbiter Danny Makkelie heeft de scheidsrechter heel wat uit te leggen. Na deze beslissing moesten we geleidelijk de wedstrijd steeds meer open gooien door meer alles of niets te gaan spelen. Bij 0-2 was het over."

Zelf werd Janssen overigens al vijf minuten na de afgekeurde penalty door de scheidsrechter achter de afrastering gestuurd vanwege commentaar dat echter vooral van LRC-teamleider Louis Struyk afkomstig was.

In een matige eerste helft ging het aardig gelijk op, maar Heinenoord was via de erg rappe vleugelspelers beslist gevaarlijker dan de thuisclub. Bij een vrije trap van Melvin Zaalman moest LRC-keeper Elroy Vink al meteen met hulp van de paal redden. Na twintig minuten trof Sander de Heus via de Leerdamse doelman eveneens het houtwerk. Even later had Heinenoord wel succes. Uit een corner kopte Guido Luiten in en LRC-aanvoerder Cor Bal voorkwam op de doellijn via hands nog een doelpunt. Bal kreeg één van de vijf Leerdamse gele kaarten en Heinenoord mocht terecht een penalty nemen. Marvin Strik benutte die: 0-1.

Zes minuten na rust kreeg LRC een vrij goedkope penalty. De lichte overtreding van Danny van Valen tegen Rogier Gerritsen werd met een strafschop nogal zwaar bestraft. Ansu Camara schoot vanaf de stip raak, maar arbiter Kalmar dacht er anders over. Hij kende het doelpunt niet toe, maar gaf Camara geel en Heinenoord een vrije trap, omdat de discontinue aanloop onreglementair zou zijn geweest. De emoties laaiden natuurlijk hoog op en enkele minuten later werd LRC-trainer Koen Janssen al in zijn eerste competitie-thuismatch in Leerdam achter de omheining gestuurd. Met vanaf de rust linksback Furkan Cetin en een kwartier na de thee ook Ricardo Papilaya als verse krachten probeerde LRC het tij nog te keren. De thuisclub toonde de bijna driehonderd toeschouwers ook beter en aanvallender spel dan voor de rust, maar LRC bleek offensief ook bij diverse corners vrij onmachtig. De thuisclub moest wel steeds meer risico nemen en bofte dat een slippertje van Thomas Heideman goed afliep. Bovendien redden LRC-keeper Elroy Vink en verdediger Furkan Cetin knap in de doelmond toen Marvin Strik na een voorzet vanaf links goed inkopte.

In de 74e minuut werd het toch 0-2 en was de beslissing een feit. Na balverlies van Wesley Swets wist doelman Elroy Vink het eerste schot van Heinenoord nog knap te keren, maar de rebound van Marvin Strik was wel raak: 0-2. Zelfs een tegengoal was LRC zaterdag niet gegund. De derde Leerdamse invaller Hartleyson Dometilla trof de paal en een vrije trap van Ricardo Papilaja was te simpel om keeper Vervoort te verrassen. In de extra tijd werd het zelfs nog 0-3.

Beide ploegen degradeerden vorig seizoen uit de hoofdklasse: LRC rechtstreeks en Heinenoord via de nacompetitie. Voorlopig is de start in de eerste klasse voor Heinenoord het meest succesrijk. Heinenoord boekte zaterdag al zijn tweede zege en LRC staat na de voortvarende start vorige week uit bij Oude Maas weer met beide benen op de grond. In Almkerk zal herstel voor LRC - tegen de snel in de eerste klasse teruggekeerde Brabanders van trainer John Vink - zeker geen simpele opgave zijn.