• Eerste koopzondag in Leerdam.
• Eerste koopzondag in Leerdam. Foto: Nico van Ganzewinkel

'Leerdam was toe aan koopzondag'

leerdam • "Leerdam was toe aan een koopzondag. De binnenstad ontplofte, de straten waren bomvol en in de winkels was het superdruk; een daverend succes."

LOV-bestuurslid John Spruijt is razend enthousiast over de eerste koopzondag in de geschiedenis van Leerdam. "Alles werkte mee. De Glasdagen werden door duizenden bezocht, het Hofje trok veel bezoekers, het weer was prima, de terrassen puilden uit, alles viel op zijn plaats. Albert Heijn was de hele middag tjokvol, de andere winkels trokken ook veel klanten. We hebben veel positieve reacties binnen gekregen. Van de winkeliers – die waren dik tevreden - maar ook van klanten. Opvallend was dat er veel mensen uit de regio kwamen." Volgens Spruijt zorgt het succes ervoor dat in de toekomst de zondagopenstelling vaker overwogen zal worden. "De ban is gebroken. Iedereen heeft gezien dat er behoefte aan is. Als we weer een weekend met een groot evenement hebben, zullen we deze optie zeker bekijken. De eerstvolgende mogelijkheid is 11 december, die zondag sluit aan op de kerstbraderie." Volgens Spruijt hebben de tegenstanders zich maar mondjesmaat laten horen. Er kwamen een paar mailtjes binnen en elke ondernemer kreeg een brief waarin een inwoner op persoonlijke titel waarschuwde dat de zondagopenstelling in strijd is met Gods Woord. "Ik begrijp de tegengeluiden, maar eerlijk gezegd had ik bij zo'n eerste keer meer reacties verwacht."

Bij Spruijt overheerst het enthousiasme over het succes. "Dit was boven verwachting. Hier droomden we van. Leerdam heeft zijn goede gezicht laten zien."