Geen Alzheimercafé, maar het lijkt er wel veel op

Is het nu dementie of niet?

herwijnen • De bijeenkomst in Herwijnen is opgezet als een Alzheimercafé. Maar het is het niet. Het is eerder een pop-up Alzheimercafé. Een losse bijeenkomst over een aan dementie gelieerd thema. Er is een expert die vertelt over een bepaald onderwerp - in dit geval: het verschil tussen vergeetachtigheid en dementie - en bovendien is er een gespreksleider die aanwezigen aan het woord laat over hun persoonlijke situatie.

Het idee voor de bijeenkomst kwam van de vrijwilligers van de Stichting Welzijn Ouderen Lingewaal (SWOL). Zij vroegen in eerste instantie aan WelzijnLingewaal om mee te denken over het opzetten van een Alzheimercafé in Lingewaal. Mantelzorgconsulent Karin Burgers: "Ik heb dat samen met de SWOL-vrijwilligers onderzocht, maar we ontdekten dat er eigenlijk al best veel Alzheimercafés in de regio zijn. In Gorinchem, Leerdam en Geldermalsen." Bovendien is het opzetten van een dergelijke activiteit best arbeidsintensief. Vandaar dat het plan ontstond om twee losse bijeenkomsten over het thema te organiseren in gemeente Lingewaal. Naast informatie over dementie kunnen mensen hier ook meer te weten komen over de verschillende Alzheimercafés in de regio. "Het doel is dus meerledig", legt Burgers uit. "We kunnen mensen met elkaar in contact brengen, hen de kans geven hun verhaal te delen, maar ook actief doorverwijzen naar de andere cafés in de regio. Voor mij als mantelzorgconsulent is het ook prettig om misschien mensen te ontmoeten die nog niet in beeld zijn." Overigens: iedereen is welkom, zowel mensen die te maken hebben met dementie in hun omgeving als geïnteresseerden die meer willen weten over het onderwerp.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door Stichting Welzijn Ouderen Lingewaal (SWOL), Buurtzorg en WelzijnLingewaal. Ook stichting Alzheimer, afdeling Rivierenland, het Sociaal Team van gemeente Lingewaal en zorgcentrum Avondlicht zijn bij het opzetten van deze activiteit betrokken. Burgers: "We wilden als eerste beginnen met een laagdrempelig onderwerp, vandaar het thema: 'Is het vergeetachtigheid of dementie?'." Volgens Burgers een belangrijk onderwerp. "Dementie is iets dat niet over gaat. Ik denk dat mensen geneigd om te lang te blijven aanmodderen. Zowel mensen die zelf dementie hebben, als hun omgeving." Rinus Broekhoff is geriatrieverpleegkundige bij het Geriatrische Onderzoek- en Adviescentrum (GOAC), hij vertelt tijdens de middag meer over het herkennen van dementie. Na een korte pauze is er gelegenheid voor aanwezigen om met elkaar ervaringen uit te wisselen onder leiding van gespreksleider Christa Deen - ook bekend van Alzheimercafé Leerdam. De ambitie is om ergens in het voorjaar van 2017 nog een bijeenkomst te organiseren over dementie. Op een andere locatie in gemeente Lingewaal.

De bijeenkomst op donderdag 22 september vindt van 14:30 tot 16:30 uur plaats in Avondlicht. Aanmelden van tevoren wordt op prijs gesteld, dit kan bij Karin Burgers via 06-24812153 of kburgers@welzijnlingewaal.nl. WelzijnLingewaal kan ook voor vervoer zorgen, als dit een probleem is.