• Het was een zonnige SamenDoendag op het Reilinghplein.
• Het was een zonnige SamenDoendag op het Reilinghplein. Foto: Nico van Ganzewinkel

'Te Gek' beste sociale idee van Leerdam

Mooie SamenDoenDag op Reilinghplein

leerdam • "Een prachtige dag. We gaan hier een jaarlijks gebeuren van maken", aldus de enthousiaste Saskia Smeenk, directeur van SamenDoen Leerdam & Zederik. Het is de hele middag een drukte van belang op het Reilinghplein. De organisatoren houden het op minstens 1.000 bezoekers, maar het kunnen er net zo makkelijk 2.000 zijn geweest. De mensen bleven maar komen." Het is een kleurrijk spektakel op het plein voor het stadskantoor. Heel veel kinderen, moeders met kinderwagens, maar ook talloze volwassenen zonder kroost genieten van de zon, maken een rondje langs de tientallen stands, nemen een ijsje of een andere versnapering, kletsen met bekenden en maken er met elkaar een prachtige middag van.

Wachtrijen

De kinderen genieten met volle teugen. Er staan lange wachtrijen voor de stormbaan, de klimmuur en de rodeostier. De beachvolleybalstand trekt volop aandacht, hetzelfde geldt voor de 'bootcamp'. Er zijn heel wat Leerdamse (sport)clubs vertegenwoordigd, zoals de Taekwon-do Vereniging en de Hockeyclub Leerdam. Daarmee vindt deze dag ook de koppeling plaats met de Nationale Sportweek. "Echt een leuke middag", verzucht Auke (9) die met zijn vader de SamenDoenDag bezoekt. "Ik hoorde op school dat dit werd georganiseerd. Ik ben op de klimmuur geweest, ben over de stormbaan gegaan en heb ook meegedaan aan allerlei spelletjes. Net heb ik gehockeyd. Wat ik tot nu toe het leukste vond? Ik denk de stormbaan. Maar ik moet nu weer gaan", aldus Auke die vlug zijn stick pakt voor een nieuw hockeywedstrijdje. Aan de andere kant van het plein staat Marit van tien te kijken bij de rodeostier. "Ik ben hier samen met een paar vriendinnen. Ik heb het goed naar mijn zin, er zijn allemaal leuke dingen om te doen. Ik heb al getekend, een 3D bril gemaakt en ik ga nog veel meer doen. Nee, ik ga niet op die stier zitten. Ik hou niet van dat gedraai. Daar word ik misselijk van." Midden op het terrein is een peuter geconcentreerd vissen aan het vangen. Daarnaast zijn een paar kinderen druk bezig met 'twister', anderen vermaken zich met graffiti. "Ze genieten met volle teugen", zegt een moeder. "Zoveel leuke spelletjes, prachtig weer, straks halen we een ijsje of een suikerspin. Wat wil je nog meer op een vrije middag."

Informatie

Ook bij de meer 'serieuze' kraampjes heerst tevredenheid. "Er zijn veel kinderen, maar ook wij kunnen ons verhaal kwijt', zegt Lenneke Manschot van de stand 'Vrijwilligers en Werk' die onder meer mensen met afstand tot de arbeidsmarkt informeert. "We geven mensen folders mee, hebben tips voor ze. We hebben al bezoek gehad van werkzoekenden, werkgevers en vrijwilligers. Een geslaagde middag." Dat geldt voor alle standhouders, benadrukt Saskia Smeenk. "We hebben ons in de volle breedte van SamenDoen kunnen presenteren. We wilden laten weten dat de Stichting Welzijn - en Jong Leerdam - een nieuwe naam heeft. Dat is gelukt. We hebben vooral veel blije gezichten gezien. Prachtig: midden op het terrein stond een breiclub. Vooral bedoeld voor de wat ouderen, maar de hele middag stond het daar vol kinderen. Er was voor elk wat wils. De kinderen kwamen aan hun trekken, er was sport en cultuur, stands over massage, kledingstijladvies, het werkcafé; SamenDoen in al haar geledingen. En van alle kraampjes hoorden we dat ze veel bezoekers hebben getrokken."

Bezoekers konden deze middag ook hun stem uitbrengen op het Beste Sociale idee van Leerdam. Winnaar werd het project 'Te Gek' dat zich inzet voor jongeren die te maken hebben met psychische problemen. Initiatiefneemster Romy Slagboom kreeg van wethouder Arie Keppel een cheque van 500 euro om te besteden aan haar initiatief. De tweede prijs ging naar Chill Aut, een jongerencafé voor jongeren vanaf dertien jaar die een autisme spectrum stoornis hebben, het Diaconaal Platform Leerdam kreeg een eervolle vermelding.

André Bijl