• Begrafenis- en crematieverzorging Trudus van der Plaat.
• Begrafenis- en crematieverzorging Trudus van der Plaat. Foto: aangeleverd

'Een goed afscheid is heel belangrijk'

tricht/geldermalsen • "Mag dat wel?" Dat is een vraag die Trudus en Lidia van der Plaat vaak krijgen als het gaat om wensen voor een uitvaart. Bijna altijd is het antwoord 'ja'.

Trudus van der Plaat begon tien jaar geleden als uitvaartondernemer samen met zijn vrouw Lidia. "Achteraf zeg ik: hadden we het maar eerder gedaan." De twee vullen elkaar op een natuurlijke manier aan en bieden nabestaanden rust en vertrouwde gezichten in de moeilijke dagen na een overlijden.

Soms heeft iemand al nagedacht over het afscheid. In andere gevallen moeten alle beslissingen nog genomen worden. Dan loodsen Lidia en Trudus de naasten door de periode tussen overlijden en uitvaart. "Niet alles hoeft meteen de eerste dag beslist te worden. Maar we vinden het wel heel belangrijk dat we het sámen doen en dat wij niet de regie uit handen nemen. Het is aan ons om uit te leggen wat de mogelijkheden zijn. Want we merken dat mensen niet altijd alles durven te vragen." Mag de hond mee naar de begraafplaats? Kan het afscheid ook in onze eigen tuin?

"Bijna alles kan en mag", vat Trudus samen. Lidia: "Het is juist fijn als een afscheid zo persoonlijk mogelijk is. Dat geeft troost en kracht om het gemis te dragen. Wij vinden het supermooi om daaraan mee te werken."

Sinds kort is het Register Uitvaart in het leven geroepen (te raadplegen via internet). Het uitvaartbedrijf van Trudus en Lidia staat daar ook ingeschreven, als een van de weinige in de regio. Alleen de bedrijven zijn opgenomen die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen. Trudus en Lidia zijn vooral blij dat er steeds meer keuze komt. Trudus somt op: "Een paarse rouwauto in plaats van een zwarte. Een duurzame uitvaartmand in plaats van een kist. Ook in locaties is er veel keus. Dat wij geen eigen rouwcentrum hebben, vinden wij juist een voordeel. Je kunt bijvoorbeeld de kerk in het dorp huren, of bij elkaar komen in een restaurant."

De uitvaartonderneming is in de hele regio actief en te bereiken via 0345-681151of 06-22418277.


q www.tvanderplaatuitvaart.nl

Janneke Boogaard