Eindelijk weer een Taptoe in Vianen

vianen • In vrijstad Vianen vindt zaterdag 24 september na zestig jaar eindelijk weer eens een Taptoe plaats. Het grote muziekspektakel vindt plaats op het hoofdveld van voetbalvereniging Brederodes.

Er zullen in Nederland weinig mensen rondlopen die zoveel passie hebben voor taptoes als Inge Ligthart Schenk. Al vanaf 1963 is hij een kritische en deskundig volger van de tientallen buitenlucht-evenementen. Hij kent zo'n beetje alle showkorpsen in Nederland en was jarenlang nauw betrokken bij show- en fanfarekorps Door Vriendschap Sterk (DVS) in Katwijk. Jarenlang was het Inge's vurige wens om ook in Vianen een taptoe te organiseren. "Mijn vader zeurt al jarenlang aan m'n kop", zegt dochter Ingeborg Al, die de liefde voor de marsmuziek met de paplepel kreeg ingegoten. "Toen 'ie er twee jaar geleden weer over begon, heb ik gezegd: 'Nu ben ik het zat en nu gaan we actie ondernemen.' Binnen een week was een ontmoeting geregeld met burgemeester Wim Groeneweg, die gelijk laaiend enthousiast reageerde.

De Katwijkse marchingband vormt op de 24e de hoofdattractie van de Viaanse Taptoe. "Al jarenlang behoren zij tot de absolute top in de amateur muziekwereld. Eigenlijk zijn het gewoon professionals", zegt Inge. Inge en dochter Ingeborg zijn in hun nopjes over de voorbereiding. Inge: "Er komen 250 leden van showkorpsen in actie. Er zijn bijna zestig vrijwilligers, waaronder een aantal leerlingen van het Oosterlicht."

Er zijn inmiddels vijfhonderd kaarten verkocht. "Ik ben pas echt tevreden bij een aantal van 750. Dan is het evenement voor mij geslaagd." De Taptoe vindt plaats op het hoofdveld van voetbalvereniging Brederodes. Vanaf 20:00 uur is er een doorlopende show van muziek- en showkorpsen. Er zijn optredens van de christelijke muziekvereniging Door Vriendschap Sterk (DVS) uit Katwijk (marchingband), showkorps Wilhelmina uit Sleeuwijk, de juniorenband van DVS, de christelijke showkorps De Bazuin uit Leerdam, The Beatrix Pipe Band uit Hilversum en harmonie Scheepjeswol uit Veenendaal.

Voorafgaande aan het hoofdprogramma zijn er optredens van The Mallet Percussion Band 'The Survivors' uit Hagestein, het schuttersgilde St. Martinus & St. Antonius Lexmond/Hei- en Boeicop en muziekvereniging Door Eendracht Sterk uit Everdingen. 's Middags verzorgen de marching- en juniorenband van Door Vrienschap Sterk uit Katwijk een streetparade door onder andere de Voorstraat, Langendijk, Brugdijk.


q www.taptoevrijstadvianen.nl