Leerdamse Noor (16) jongste kandidaat in tv-programma RTL5

'Ik heb veel over mezelf geleerd'

leerdam • "Dat meisje op tv... het voelt niet echt alsof ik dat ben, al weet ik natuurlijk dat ik erbij was als ik de beelden zie." Noortje van Velzen zit, zoals ze het zelf zegt, in een onrealistische bubble.

Het avontuur dat Holland's Next Top Model heet, begon dit voorjaar. "Ik had me opgegeven omdat vrienden erover begonnen, en omdat ik niet over twintig jaar wil denken: 'jammer dat ik daar toen niks mee heb gedaan'. Dat was vorig najaar. Vervolgens hoorde ik een half jaar niks, dus ik was het alweer helemaal vergeten. Toen kwam er ineens een mailtje dat ik geselecteerd was voor de castingdag. Ik ging er samen met mijn oma heen. Onderweg voelde ik me enorm vereerd, maar ik had ook een onwerkelijk gevoel."

De zestienjarige scholier (tweetalig VWO5 op het Heerenlanden College) was wel een paar keer gescout, maar het modellenbureau waar ze werd uitgenodigd voor een gesprek zag bij nader inzien geen toekomst in haar. De makers van Holland's Next Top Model dachten er anders over.

Elke week valt één van de twaalf kandidaten af. De eerste twee afleveringen van het programma op RTL5 zijn inmiddels uitgezonden (dinsdag 20.30 uur). Hoe ver de Leerdamse het schopt, mag ze niet bekendmaken, maar er is natuurlijk van alles te vertellen over haar belevenissen. Noor weet bijna niet waar ze moet beginnen. "Ik had me opgegeven om te kunnen ontdekken: word ik happy van het modellenbestaan? Nou, dat weet ik ook na mijn deelname nog lang niet. Maar ik heb ervan kunnen proeven. Wat in elk geval heel gaaf is: je zit heel lang in de haar- en make-upstudio, dan volgt er een shoot van misschien tien minuten, en als je dan het resultaat ziet... dat is wel echt 'wow'."

Ook 'wow' was de ervaring om op de tweede dag van de opnamen om zes uur wakker te worden met een camera recht in je gezicht. "Dat was wennen", lacht Noor. "Maar we hadden ook heel gezellige gesprekken met de cameramensen. Na een tijdje wordt het één grote familie. Er heerst een positieve vibe daar."

Gezellige sfeer of niet, uiteindelijk werd er natuurlijk wel gestreden om die felbegeerde titel: wie is het Nederlandse topmodel van de toekomst? De uitslag wordt voor vijftig procent bepaald door uiterlijk, de andere vijftig procent is persoonlijkheid, zo leerde Noor bij HNTM.

Met de looks zit het wel goed als je uit duizenden meiden geselecteerd wordt, dus speelt de 'strijd' zich af op het vlak van karakter. "Dat maakt het psychologisch zwaar. Ook omdat je er alleen voor staat. Bij de opnamen moesten we onze telefoon inleveren, contact met thuis of met vrienden is er niet. Ik had me voorgesteld dat er begeleiding zou zijn, maar dat was totaal niet zo. We werden echt in het diepe gegooid. Heftig, maar op een andere manier had ik niet zoveel geleerd als nu."

Omgaan met onzekerheid, bijvoorbeeld. "Tegenover die ene keer dat je als model wordt aangenomen, staan tienduizend afwijzingen. Nú weet ik: mensen hebben een plaatje in hun hoofd waarvoor ze invulling zoeken. Als ik daar niet in pas, word ik dus niet gekozen. Dat ligt niet aan mij. Eigenlijk raar dat ik dat nooit eerder heb bedacht. Ik ben er veel soepeler door geworden, trek me minder aan van wat anderen over me zeggen."

Hoe mensen reageren op haar deelname aan de modellenwedstrijd, maakt Noor dan ook niet zoveel uit. "Ik loop nog steeds in mijn joggingbroek en zonder make-up naar school als ik daar zin in heb. Optutten vind ik leuk, maar echt niet altijd. O ja, en nog iets: modellen eten ook. Dat is zelfs ontzettend belangrijk. Tijdens de opnamen heb ik me een keer zonder ontbijt bij de sportcursus gemeld. Dat ging niet goed, en ik kreeg terecht op m'n flikker. Goed eten in combinatie met bewegen is veel beter dan weinig eten. Zelf ga ik 's avonds vaak een rondje lopen. Dan ben ik meteen even helemaal offline in mijn hoofd. Dat geldt ook als ik met vrienden afspreek. Ik ben best veel bezig met social media. Dat telt dit jaar ook mee bij de beoordeling door de jury, omdat het tegenwoordig onmisbaar is als model om veel volgers te hebben. Maar als ik met vrienden ben, gaat mijn telefoon weg, de hele avond."


Janneke Boogaard