Teams bestaan uit inwoners van de drie gemeenten

'Quiz moet vooral plezier opleveren'

regio • Dat zegt Frank van Leer, bestuurslid van D66 Vijfheerenlanden. De partij is tot nu toe alleen actief in de gemeenteraad van Vianen, maar probeert ook in de andere kernen van de toekomstige gemeente Vijfheerenlanden bekendheid te krijgen. Zo organiseert het bestuur politieke cafés – ondermeer over klimaat en kunstbeleid – in stadspodium Go in Leerdam.

"Daarnaast leek het ons een leuk idee om een pubquiz te gaan houden. Dat evenement zou jaarlijks moeten plaats vinden op de dag na Prinsjesdag. Dan is iedereen nog in de ban van de politiek en maken we er met elkaar een gezellige, ludieke avond van. En de winnaars gaan met de wisselbeker naar huis." De pubquiz wordt woensdagavond 21 september gehouden in Schoonrewoerd. Frank van Leer en Willem Rothuizen – de bedenkers van het idee – willen van de quiz absoluut geen specifiek D66-evenement maken. "Vandaar dat we de redactie van talkshow 'Editie Leerdam' en presentator Guus Smid hebben gevraagd het programma verder uit te werken, de quiz samen te stellen en die ook te presenteren."

Burgemeesters

Van Leer en Rothuizen c.s. zijn op dit moment druk bezig om teams te interesseren voor de quiz. "De burgemeesters van de drie gemeenten vormen een team, de griffiers ook en we hebben een team van vrouwelijke raadsleden. Daarnaast zijn we bezig met advocaten en kamerkoren. De Natuur- en Vogelwacht is vertegenwoordigd, terwijl ook de Stichting het Groenste Hart meedoet. De toeloop is groot. Er is veel animo: het wordt gezellig druk." Voorwaarde voor deelname is alleen dat elk team van drie personen vertegenwoordigers heeft uit Leerdam, Vianen en Zederik. "We zijn op zoek naar nog meer deelnemers. Bestuurders of leden van pakweg zang- vis- en sportverenigingen of voetbalclubs roepen we op zich ook aan te melden."

Knipoog

Van Leer weet niet precies waar de vragen en opdrachten op 21 september over gaan. "Die hebben vast te maken met de Vijfheerenlanden en de drie betrokken gemeenten, maar dat laten we verder lekker aan de redactie over. Ach, zo heel belangrijk is dat ook allemaal niet. Het gaat er vooral om dat we met elkaar een hoop lol beleven, dat van lieverlee het gevoel ontstaat dat we één gemeente gaan vormen en dat dit evenement een nieuwe traditie wordt. Het is echt een avond met een knipoog."

De Zwaan

De pubquiz wordt woensdagavond 21 september gehouden in café De Zwaan aan de Dorpsstraat in Schoonrewoerd. De entree is gratis, alle belangstellenden zijn welkom. Aanvang: 20:00 uur. Belangstellenden die een team willen vormen, kunnen voor nadere informatie of opgave bellen met Willem Rothuizen: 06-46140615 en Frank van Leer: 06-55322110.

André Bijl