Burgemeester Van Ee vertrekt al per 1 oktober

zederik • Coert van Ee (62) legt al per 1 oktober 2016 zijn ambt neer als burgemeester van Zederik. "Dat gebeurt met de grootst mogelijke pijn in m'n hart", zegt Van Ee in een reactie.

Van Ee raakte vorig jaar november betrokken bij een eenzijdig verkeersongeluk, waarna hij een oog moest missen. Hij moest maandenlang revalideren in het UMC in Utrecht. Pas deze zomer vond zijn controlerend arts het verantwoord dat Van Ee weer aan het werk ging. Per 1 augustus nam hij de taken over van André Bonthuis, die ruim een half jaar waarnemer burgemeester was in Zederik.

Na een paar weken heeft Van Ee ingezien dat het toch beter is om al in oktober zijn functie neer te leggen en niet zijn officiële termijn tot 1 januari 2017 uit te zitten. "Uiteindelijk heeft m'n vrouw de knoop doorgehakt."

Het vertrek van Van Ee heeft er onder andere mee te maken dat de herindeling per 1 januari 2018 zeker met een jaar is uitgesteld. Gezien zijn huidige fysieke gesteldheid is Van Ee van mening dat hij de gewenste optimale rol in dit proces die van hem als burgemeester mag worden verwacht, niet op korte termijn zal kunnen vervullen "Het uitstel leidt tot veel extra werk, ook omdat er in de tussentijd beslissingen moeten worden genomen over een mogelijke ambtelijke fusie. Ik wil niet het risico lopen dat ik vergaderingen zou moeten missen. Bovendien heeft een burgemeester ook zijn wettelijke taken. En dat kun je niet op halve kracht doen."

Verder vindt Van Ee dat zijn opvolger de gelegenheid moet krijgen om zich in te werken. "Het is dan niet zo verstandig om halverwege het politieke seizoen te beginnen. Zederik is trekker van de ambtelijke fusie. Als ik nog zou blijven, zou ik het voorbereidende werk doen, terwijl mijn opvolger misschien heel andere ideeën heeft."

Van Ee benadrukt nogmaals dat het een heel moeilijke keuze is geweest. "Opgeven ligt niet in mijn aard. Maar in dit geval moet het belang van de gemeente prevaleren boven mijn eigen belang."

Het officiële afscheid van Van Ee staat gepland op woensdag 14 oktober, vanaf 19:30 uur in Het Bosch in Lexmond.