• In Leerdam vindt zondag 11 september de eerste koopzondag ooit plaats.
• In Leerdam vindt zondag 11 september de eerste koopzondag ooit plaats. Foto: ©123RF.COM

Koopzondag: Leerdam is opgetogen

leerdam • Het nieuws dat er aanstaande zondag voor het eerst een koopzondag zal plaatsvinden in Leerdam, maakte de tongen behoorlijk los op de sociale media. De reacties waren overwegend positief.

Op de Facebookpagina van Het Kontakt Leerdam levert het bericht ruim honderd positieve likes op. Het bericht wordt ook vele malen gedeeld en veel mensen reageren opgetogen. Zo schrijft Martijn: "Het begin is er. Elke zondag boodschappen doen in Culemborg is ook zonde voor de hard werkende Leerdammers." Maritz hoopt dat dit het begin is van meer koopzondagen. "Minstens elke zondag een grote supermarkt open en één per maand de binnenstad!" En Daphne kan het bijna niet geloven. "Maaaaaaak me gek! Dat we dat nog mogen meemaken. Applaus, Leerdamse ondernemers."

De inmiddels uit Leerdam verhuisde Wendeline reageert: "Sinds we zijn verhuisd naar de andere kant van het land en dichtbij een grote stad wonen, doen we vaak op zondag boodschappen. Ik vind het prettig, vooral omdat we drukke banen hebben. Ik had het destijds in Leerdam ook graag gehad, scheelt een hoop gestress." Overigens schrijft Wendeline dat zij óók op zondag naar de kerk gaat. "Het is goed, staat er in de bijbel, om een dag bezig te zijn met de dingen van God. En er staat ook in dat we elkaar niet mogen veroordelen hoe we die dag invullen."


Scepsis

Maar er zijn ook sceptici. Zo zegt Gerda: "Is zes dagen de winkel open niet genoeg? Het is wel de rustdag en de kerkgang, die verstoord worden. Heel erg." En Esther reageert: "Jammer dat Gods dag hiervoor gebruikt moet worden." Theo is ook niet opgetogen, maar om een andere reden: "Vrijdagavond zie je bijna geen kip en op zondag zou het druk worden? We zullen zien."

De eerste koopzondag uit de historie van Leerdam vindt plaats op zondag 11 september. Als er vanwege de Nationale Glasdagen al van alles te doen is in het centrum van de Glasstad. Volgens de Leerdamse Ondernemersvereniging (LOV) doen zondag ruim zeventig procent van de winkels haar deuren open. Sowieso de filiaalbedrijven zijn wel voor een koopzondag te porren. De openstelling is van 12:00 tot 17:00 uur.

Tijdens de Nationale Glasdagen is er - naast de koopzondag - nog veel meer te doen in het Leerdamse centrum. Alle activiteiten zijn te vinden op de website van de organisatie.


q www.glasdagenleerdam.nl