• Geeske en winkelbegeleidster Bertie smullen van de taart.
• Geeske en winkelbegeleidster Bertie smullen van de taart. Foto: Peter Verbeek

MCD zet Geeske in het zonnetje

leerdam • Tussen alle werkzaamheden door was er maandag bij supermarkt MCD ook tijd voor een feestelijk moment. Geeske Kolenberg was die dag 12,5 jaar in dienst, en in de versierde kantine werd ze door haar collega's in het zonnetje gezet.

Geeske (32 jaar) heeft een verstandelijke beperking en gaf destijds aan in een winkel te willen werken. Duis van Dam, de toenmalige eigenaar van MCD, gaf haar de kans om vier dagen per week in de zaak allerlei karweitjes te doen. Dat werd uitgebreid aangehaald door bedrijfsleider Frits van Brakel. Hij vertelde dat Geeske is begonnen bij de flessenband, waar ze alle lege flessen in de goede kratten deed.

Taart en cadeaus

Na de korte toespraak mocht Geeske een speciaal voor haar gemaakte taart aansnijden en kreeg ze naast bloemen diverse cadeautjes. Schoonmaken is haar lust en haar leven, en ze was erg blij met het elektrische ramenzeemapparaat. Bij MCD wordt ze dagelijks aangestuurd door Arton en Bertie. In de loop der jaren is ze steeds zelfstandiger geworden, waardoor steeds minder een beroep gedaan hoeft te worden op haar jobcoach van stichting Syndion. Iedereen, ook Geeske zelf, vindt dat ze bij DMC écht op haar plaats is. Sinds enige tijd werkt ze ook één dag per week bij restaurant De Prikkelinge.

Van Brakel: "Vanuit maatschappelijke betrokkenheid is Geeske hier komen werken, en daar hebben we geen spijt van gehad. Ze is het centrale punt voor alle klanten, en omgekeerd kent zij al onze vaste bezoekers. Als ze er eens niet is omdat ze vakantie heeft of ziek is merkt iedereen dat direct. Naast het in- en verpakken van brood en groente, en het aanvullen van onder andere de eieren, doet Geeske veel schoonmaakwerkzaamheden.

Ze zeemt de ramen en het glaswerk van de vitrines, en houdt de kantine netjes. Dat zijn allemaal taken die pas opvallen als ze niét worden gedaan! In dat opzicht is ze bijna onmisbaar. We vinden het fijn dat ze bij ons werkt en hopen dat ze hier nog lang blijft."