Belangstelling Raadsplein dreigt te tanen, debatten blijven uit

Meer van het zelfde bij Raadsplein

schoonrewoerd • Maar veel spectaculair nieuws leverde het eerste Raadsplein na het zomerreces niet op. De start van het Raadsplein – elke donderdag voor een raadsvergadering staat een ontmoeting van de raad met de inwoners op de agenda – in januari was veelbelovend. Het leverde interessante discussies en leuk nieuws op. Vraag is of inwoners – die nog niet met een stok naar het Hofje zijn te krijgen – blijven komen en of er genoeg onderwerpen zijn om elke drie weken een boeiend programma te bieden.

In Schoonrewoerd viel dat donderdag niet mee. De opkomst was niet om over naar huis te schrijven – begrijpelijk door de warmte – maar ook debatten bleven uit. Veel zaken waren inmiddels opgelost en andere onderwerpen bleken plots minder te leven. Directeur Kees de Korte van de Noachschool vertelde waarom de nieuwbouw van de school stagneert. "We hadden zelf ook verwacht dat het sneller zou gaan. De aannemer begint in week 39. Archeologisch onderzoek is een van de oorzaken van de vertraging, na het boren van de heipalen volgt nog zo'n onderzoek. Als ze iets bijzonders vinden, hebben we een probleem. Voorlopig gaan we er van uit dat de bouw voor de zomer klaar is. Dan kunnen we voor de vakantie verhuizen", aldus De Korte die verwacht dat de verkeerssituatie rond de school via acht parkeerplaatsen en een Kiss and Ride zone wordt verbeterd. "Daarnaast proberen we fietsers meer door de wijk en minder over de Kerkweg te laten rijden, we hopen dat het daardoor veiliger wordt."

Ambtelijke molens draaien langzaam, maar de gang van zaken rond de Noachschool laat zien dat het ook snel kan gaan. Bij het eerste raadsdebat – nog geen acht maanden geleden – hielden aanwezigen nog een dringend pleidooi voor komst van een nieuwe school, omdat het bestuurlijke proces vertraging had opgelopen. En er bleken meer problemen te zijn opgelost. Zoals het vrachtverkeer dat door de Kerkstraat davert. "Ze rijden minder hard, dat kan ik van de 'gewone' auto's nog niet zeggen." Het vuil wordt overal opgehaald en er wordt gewerkt aan het 'probleem' van het snippergroen. Rond de Pannakooi – ook al zo'n voormalig pijnpunt - zijn flinke vorderingen gemaakt. Voor de zomer nam de raad hierover een motie aan. "Het staat in de begroting. Zodra de raad daarmee instemt, gaan we aan de slag", beloofde wethouder Teus Meijdam. VVD-er André van der Leest spoorde hem aan tot spoed. "De motie is met algemene stemmen aangenomen. De raad zegt straks heus wel ja. Dan moet de gemeente klaar staan om de spa in de grond te steken." Waarop Meijdam beloofde een afspraak te maken met de dorpsvereniging (DVS) om te praten over de locatie. De bouw van woningen voor jongeren blijft hoog op het verlanglijstje staan, ook al omdat uit cijfers blijkt dat het dorp veel jeugd herbergt. "Daar moeten we wat mee doen", vond Bert van Toor namens DVS. Meijdam: "Bij het vorige raadsplein waren er jongeren die wilden bouwen. Ik heb ze uitgenodigd langs te komen op het gemeentehuis, maar ze zijn niet geweest. Maar ze mogen ook gerust bij mij thuis komen. De taart staat klaar." Over het groot onderhoud aan de N484 was men snel uitgepraat. Meijdam: "Dat is al zo vaak verteld: begin volgend jaar gaat de schop de grond in." Aardig detail is dat met de provincie is afgesproken dat tien gerooide bomen naar de familie Frankenhuyzen gaan - een plaatselijk werk-leerbedrijf voor jongeren. "Prima om dit mooie burgerinitiatief te steunen", vond de wethouder.

André Bijl