Officiële opening van de Noordertuin

leerdam • De Noordertuin en de sportkooi op het Eiland in Leerdam worden zaterdag 3 september officieel geopend. Tussen 14:00 en 16:00 uur zijn er allerlei activiteiten.

Het initiatief om een moestuin te realiseren in de wijk Noord kwam van de bewoners. Het moet een tuin worden die toegankelijk is voor iedereen, waarin omwonenden vrijblijvend kunnen meehelpen of genieten. Door contacten met de scholen op het Eiland, en de mensen in Huis ter Leede is het een tuin voor jong en oud geworden om te ruiken, proeven, beleven en genieten. Alle wijkbewoners zijn welkom. Om de tuin te realiseren is de stichting Moestuinen Leerdam opgezet met Marije van Schelven, Esther van de Geijn en Hennie Blom als dagelijks bestuur.

Toen de gemeente Leerdam half mei de tuin vrij gaf, kon het werk beginnen. Zaaien, planten, onkruid wieden. De gemeente leverde een keet en een grondwaterpomp voor de broodnodige beregening in de zomer. Mensen uit de buurt kwamen plantjes en zaden afgeven en de tuin kreeg vorm. Een van de voortrekkers in de tuin is Peter van Santen. Hij verzet ongelofelijk veel werk met zaaien, uitplanten, wieden en oogsten. Als een soort tuinmeester (een afgeleide van huismeester) verzorgt hij de dagelijkse gang van zaken. Diverse vrijwilligers hebben geholpen door de keet in de verf te zetten, te wieden, te oogsten en water te geven.

De opbrengst van de Noordertuin is voor de wijk. Er staat regelmatig een tafel met producten uit de tuin aan de weg. De kruiden, groenten en bloemen mogen zo worden meegenomen. Wel is een vrijwillige bijdrage in het potje altijd welkom. Daarnaast kan de Noordertuin ook nog wel wat nieuwe vrijwilligers gebruiken.

Tijdens de opening op zaterdag 3 september wordt onder meer het logo van de Noordertuin onthuld. Ook is er een taartenbakwedstrijd (taarten inleveren kan op dag zelf, voor 14:00 uur). De bezoekers zijn de jury. De winnaar krijgt een leuke prijs. Daarnaast is er een kettingzaagkunstenaar uitgenodigd en kunnen er vogelhuisjes getimmerd worden. Voor de jeugd is er een sportieve uitdaging in de sportkooi.