• Guillano Grot gaat met ambitie aan de slag bij WNC.
• Guillano Grot gaat met ambitie aan de slag bij WNC. Foto: DBRN Fotografie

Ex-prof wil na teleurstellend jaar met WNC kampioen worden

Guillano Grot blijft ambitieus

waardenburg • Wie met Guillano Grot over zijn carrière als voetballer praat, komt enkele grote- en ook 'cult-namen' uit de voetbalwereld tegen: Johan Neeskens, Mario Been, Cees Lok, Jan Peters, Jos Hooiveld, FC Sankt Pauli en FC Inter Turku zijn enkele voorbeelden. Ze komen allemaal voor in het verhaal van spits Guillano Grot die van FC Lienden naar WNC verhuisde en dit seizoen zijn kunsten in de eerste klasse gaat vertonen.

De inmiddels 33-jarige Grot zet daarmee en flinke stap terug. Nadat hij in de jeugd bij het Arnhemse Vitesse 1892 speelde, verkaste hij naar de profs van NEC waar hij debuteerde in de eredivisie. De legendarische Johan Neeskens was op dat moment trainer en die zette hem terug naar het tweede elftal. Grot bleek toen nogal impulsief te kunnen reageren. "Ik heb toen mijn contract ingeleverd", zegt Grot daar zo'n vijftien jaar later over. Echt vooruit kwam de aanvaller daar echter niet mee. Er waren contacten met de Duitse cult-club Sankt Pauli uit Hamburg, maar zijn zaakwaarnemer gooide roet in het eten. "Ik dacht dat het bijna rond was, maar hij bleek veel te veel salaris voor me te vragen. Toen kwam ik in de Oberliga bij FC Bocholt terecht. Dat werd geen succes."

Opgaande lijn

Grot keerde terug naar Nederland om in de top van het amateurvoetbal bij De Treffers in Groesbeek te gaan spelen. Daar vond hij de opgaande lijn terug. Hij draaide een goed seizoen en had de clubs voor het uitzoeken. FC Twente, Go Ahead Eagles en NEC hadden interesse in zijn diensten. Hij keerde in Nijmegen terug op het oude nest. "Trainer Cees Lok gaf de doorslag. Dat was echt mijn trainer. Ik draaide een goed seizoen, maar op het moment dat we vierde stonden, vertrok Lok", vertelt Grot. Mario Been werd in De Goffert de opvolger van Lok. "Hij adviseerde de club mijn contract open te breken. Dat wilden ze wel, maar tegen hetzelfde salaris. Daar had ik geen trek in, want waarom zou je anders een contract open breken? Achteraf gezien was dat een foute keuze. Ik had gewoon bij moeten tekenen, maar nam me voor om een lekker jaar te draaien en daarna transfervrij weg te gaan." Het liep even anders. Grot werd verhuurd aan Excelsior en speelde daarna drie jaar in de eerste divisie voor Helmond Sport.

Finland

De Nederlandse trainer Job Dragtsma haalde hem vervolgens naar Finland, waar Grot voor FC Inter Turku ging spelen. "Ik werkte daar een waardeloze stage af, maar Jos Hooiveld (die later nog onder meer in de Premier League speelde - MvH) adviseerde de club mij te contracteren. Met Jos heb ik daar een heel leuke en mooie periode gehad." Grot speelde in de voorronde van de Champions League en speelde in de Europa League tegen het Belgische Genk. "Maar drie jaar was wel genoeg. Je krijgt in Finland toch wat sneller heimwee." Grot keerde terug naar de top van het amateurvoetbal bij opnieuw De Treffers, WKE (Emmen) en FC Lienden. Op dat laatste jaar in de Betuwe kijkt Grot met gemengde gevoelens terug. "Ik had een goede periode, maar miste in de beker tegen Roda JC een strafschop. Toen kwam ik op de bank terecht. Dat vond ik niet terecht en het voelde als stank-voor-dank. Dat zorgde ervoor dat ik wel een beetje klaar was - en ben - met voetballen op dat niveau."

Juist in die periode kwam hij WNC-trainer Cor Prein tegen. In de kantine bij FC Lienden na een oefenwedstrijd. Beiden kenden elkaar nog vanuit de tijd dat ze samen bij NEC voetbalden. "Hij vroeg me wat ik zou gaan doen en of ik misschien interesse had om bij WNC te voetballen. Ik had goede herinneringen aan Cor, dus daar voelde ik wel wat voor. Al liepen er op dat moment ook gesprekken met andere clubs." Grot koos echter voor Prein en voor WNC. "Toen ik als 'broekie' bij NEC kwam, was Cor degene die mij wat tips heeft gegeven. Dat is me altijd bijgebleven."

Grot is niet naar Waardenburg gekomen om zomaar wat mee te hobbelen. Zijn ambities zijn net als die van de club groot. Hij weet echter ook dat het vorig seizoen niet van een leien dakje ging. Door veel blessureleed in de eerste competitiehelft, moest WNC na de winter aan een stevige inhaalrace beginnen. Pas op het allerlaatste moment wist de club degradatie naar de tweede klasse te voorkomen. "Ik wil het daarom ook eigenlijk niet te hard roepen en ik weet ook niet wat de visie van de club daarop is, maar ik ben hier gekomen om kampioen te worden. Het is nu nog even wennen, maar we hebben een goed team", vertelt Grot. "De meeste tegenstanders ken ik overigens helemaal niet. Voor mij is deze 1e klasse C, net als voor de club, een volledig nieuwe competitie." Persoonlijke doelen stelt Grot zich niet meer. "Natuurlijk is het leuk om te scoren, maar ik ben inmiddels 33. Mij maakt het dan niet meer uit wie ze erin schiet. Sterker nog, ik vind het nu soms leuker om een ander te laten scoren, ook als ik er zelf goed voor sta. De tijd dat ik mezelf voornam een bepaald aantal doelpunten te maken, is wel voorbij."

Maarten van Hoogevest