Plukdagen in boomgaarden

regio • Stichting Landschapsbeheer Gelderland organiseert samen met VANL Tieler- en Culemborgerwaarden, Heerlijkheid Mariënwaerdt en gemeente Geldermalsen gezamenlijke plukdagen. Dit om te voorkomen dat er fruit verloren.

Immers: de Betuwe kent een groot aantal particuliere boomgaarden. Ze geven de streek hun unieke karakter. Maar ze hangen nu vol met duizenden kilo's appels en peren, die een eigenaar vaak maar voor een klein deel gebruikt. Om te voorkomen dat het fruit zinloos wegrot, worden er plukdagen georganiseerd op de zaterdagen 10, 17, 24 september en 1, 8, 15 en 22 oktober. Voor koffie, thee en appeltaart wordt gezorgd. En natuurlijk mogen de plukkers appels en peren meenemen voor eigen gebruik, om appeltaart of appelmoes van te maken.

Probleem

Vorig jaar werden de plukdagen voor het eerst georganiseerd. Uit een enquête bleek destijds dat particuliere eigenaren van boomgaarden het plukken en het verwerken van fruit als een probleem ervaren. Daarom is in 2015 op kleine schaal een pilot uitgevoerd waarbij enkele particuliere eigenaren biologisch fruit (SKAL gecertificeerd) leverden aan Heerlijkheid Mariënwaerdt, die er sap van liet maken. Alle betrokkenen waren enthousiast over de samenwerking. Bovendien bleek het sap van zeer goede kwaliteit te zijn, mede door de combinatie van allerlei oude rassen appels en peren. Reden genoeg om het project dit jaar uit te breiden.

De plukdagen zijn steeds op zaterdagen en starten om 09:30 uur en duren tot 12:30 uur. Aanmelden is mogelijk tot dinsdag 6 september via de website van Landschapsbeheer Gelderland.


q www.landschapsbeheergelderland.nl