• De medaille symboliseert 'Samen sterk'.
• De medaille symboliseert 'Samen sterk'. Foto: aangeleverd

Guus (3) bij aftrap nationale actie

schoonrewoerd • De net driejarige Guus Bok uit Schoonrewoerd was donderdag aanwezig bij de aftrap van de nationale actie van de VriendenLoterij en Spieren voor Spieren. Guus heeft spierziekte sma en is één van de gezichten van de campagne.

Met de actie wordt geld ingezameld voor de uitbreiding van onderzoek en behandeling naar spierziekten bij kinderen. Guus gaf samen met andere kinderen met een spierziekte en een aantal bekende Nederlanders - waaronder Dennis van der Geest, Gerard Joling, Irene Moors en Wolter Kroes - het startschot door een levensgrote medaille te maken die 'Samen sterk' symboliseert. Guus: "Ik moet vaak naar het ziekenhuis. Dat vind ik soms niet leuk, maar de mensen in het ziekenhuis zijn allemaal heel lief. Ik hoop dat er een medicijn komt zodat mijn spieren niet nog slapper worden."

In Nederland hebben ruim twintigduizend kinderen een spierziekte. Door deze spierziekten vallen steeds meer spierfuncties uit en daardoor worden veel kinderen met een spierziekte niet oud. Tijdens de VriendenLoterij PrijzenMarathon gaat de helft van de lotprijs van de deelnemers direct naar Spieren voor Spieren. Dit geld is bestemd voor uitbreiding van het Spieren voor Spieren Kindercentrum in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Kinderen uit heel Nederland met een (mogelijke) spierziekte kunnen hier terecht. Dankzij de uitbreiding van het centrum krijgen meer kinderen met een spierziekte binnen één dag een diagnose en behandelplan.

De levensgrote medaille die vandaag door de kinderen en bekende Nederlanders is gemaakt, komt te hangen in het vernieuwde Spieren voor Spieren Kindercentrum.