• Een glasblazer aan het werk.
• Een glasblazer aan het werk. Foto: 123rf.com

Evenement moet Leerdam als Glasstad op de kaart zetten

Nieuw elan voor Glasdagen

leerdam • Leerdam staat van vrijdag 9 september tot en met zondag 11 september in het teken van glas. Glaskunsthandelaren uit Nederland en omliggende landen, galeries en ondernemers hebben de handen ineen geslagen om de Nationale Glasdagen in Leerdam nieuw elan te geven. Meer dan veertig kunsthandelaren in oud en modern glas en gerenommeerde glaskunstenaars presenteren op de Zuidwal hun bijzondere collecties voor liefhebbers en verzamelaars. Daarnaast zijn er in het centrum allerlei activiteiten op het gebied van glas: van glasfusion, workshops voor kinderen, stadswandelingen langs glasobjecten tot gratis taxaties en een online veiling.

Lidia van Ingen van Mooiglas & Zo en woordvoerder van de Glasdagen Leerdam: "Denk je aan Leerdam, dan denk je aan glas. Al sinds de achttiende eeuw staat onze stad in het teken van glas: Glasfabriek Royal Leerdam, het in 1953 opgerichte Nationale Glasmuseum, het Glascentrum in hartje Leerdam waarin glasblazers uit binnen- en buitenland hun kunsten demonstreren. Daarnaast huisvest Leerdam verschillende galerieën en handelaren op het gebied van glas. Om Leerdam als dè Glasstad van Nederland weer op de kaart te zetten, is het plan ontstaan om een gratis glasbeurs op de Zuidwal in Leerdam te houden, waar kijkers én kopers hun hart kunnen ophalen." Op en om de Zuidwal, voor de gelegenheid omgedoopt tot Glasboulevard wordt tijdens het evenement glas op allerlei manier gepresenteerd. Zo is de bekende Friese glaskunstenaar Alwin Overwater aanwezig om 'live' glas te maken op de Zuidwal. Uiteraard zijn zijn objecten er te koop.


Activiteiten

Maar is er nog veel meer te doen. Zo is er een unieke themaveiling in samenwerking met online veilinghuis Catawiki. Verschillende standhouders presenteren items die vervolgens online te worden geveild. De cataloguspagina wordt donderdag 8 september op de site geplaatst. Online bieden kan vanaf vrijdag 9 september, 12:00 uur. De Glasdagen heeft ook een bijzondere samenwerking met het Hofje van Mevrouw van Aerden. In de binnentuin is in samenwerking met het Glasmuseum en Glasblazerij een tentoonstelling te zien zijn met hedendaagse kunst van vier Leerdamse glaskunstenaars. Bezoekers die benieuwd zijn naar de achtergrond - en uiteraard waarde - van hun eigen glasobjecten, kunnen tijdens de beurs dagelijks van 14:00 tot 15:00 uur terecht bij Galerie Verboog, Achter de Kerk 17a in Leerdam.

En mensen die altijd al een keer hun eigen glasobject hebben willen maken, kunnen het versmelten van gekleurd glas - ook wel glasfusen genoemd - zelf uitproberen. Tegen een vergoeding kunnen deelnemers, onder leiding van Agnes Verboog, een eigen ontwerp maken, glas snijden, breken en omvormen tot een object. En bij Galerie Stijlperiode op de Markt 16 kunnen belangstellenden de Amsterdamse kunstenaar Tom van Campenhout aan het werk zien.


Alle informatie over de activiteiten is te vinden op de site van de organisatie.


q www.glasdagenleerdam.nl