• De bestuursleden zijn blij met de steun vanuit de gemeenschap.
• De bestuursleden zijn blij met de steun vanuit de gemeenschap. Foto: André Bijl

'In Heukelum doen we het met elkaar'

Oranjevereniging viert jubileum

heukelum • De feestweek duurt van 7 tot 11 september. Voorzitter Hendrik Jonkman en de bestuursleden Mariëlle Bakker, Denise Versluis en Miranda den Besten zijn enthousiast over de rol die de Oranjevereniging speelt in Heukelum. Dat blijkt onder meer uit het grote aantal activiteiten waar de vereniging bij betrokken is. Jaarlijks staan er tal van evenementen op het programma, zoals de organisatie van de herfstweek, de lampionoptocht op de verjaardag van prinses Beatrix, de viering van Koningsdag en de Dodenherdenking op 4 mei. "Daarnaast zijn we betrokken bij de kerstpakkettenactie voor ouderen. We kunnen het hele jaar aan de bak."

De afgelopen periode stond de voorbereiding van de feestweek centraal. "Dat vergt veel tijd. Bij de organisatie van zo'n groot evenement komt van alles en nog wat kijken." Maar het resultaat mag er zijn. Het programma staat als een huis met een flink aantal hoogtepunten. Bijvoorbeeld op vrijdag 9 september als de eigenlijke verjaardag wordt gevierd. "Er is dan een ouderenmiddag met een optreden van het Arkels Visserskoor. Die middag komt de burgemeester ons feliciteren. 's Avonds volgt er een feestavond met onder meer een optreden van Roy Donders." Ook de zaterdag karakteriseren de bestuursleden als 'een echte topdag'. Met om 11:00 uur 'de Greenrunners Bootcamp', een training met natuurlijke hindernissen. "De deelnemers worden door het water en al gesleurd. Ook sportievelingen van buiten Heukelum zijn welkom." Het feestprogramma biedt voor 'elk wat wils', want 's middags staat er van 14:00-16:00 uur een kindershow voor de jeugd van vier tot twaalf jaar op stapel. Zaterdagavond is er de Q-music Party voor een andere doelgroep.

Maar ook de activiteiten op woensdag en donderdag zijn de moeite waard. Woensdagmiddag begint de week met een spellencircuit in de speeltuin voor de jeugd vanaf vier jaar. Deelname is gratis, springkussens en pannadoeltjes zorgen voor extra vermaak. 's Avonds staat de populaire quiz op het programma. "We hebben een paar ijzersterke deelnemers die de eeuwige roem in de wacht willen slepen." Donderdagavond is het tijd voor de Gooische bingo met 'veel mooie, luxe prijzen'. "Bovendien is er een welkomstdrankje en een bittergarnituur."

Waardering

Het bestuur benadrukt hoeveel regelwerk zo'n week vergt. "Het blijft niet bij de activiteiten. Er is een evenementenvergunning nodig, we hebben voortdurend contact met de gemeente, je moet nadenken over parkeren, toiletten, een alcoholbeleid, een calamiteitenplan, vluchtplekken, dranghekken, afzettingen en ga zo maar door." Maar, benadrukken ze, het is vooral erg leuk om te doen. "Je krijgt zoveel reacties, zoveel waardering. Daar doen we het voor. Bovendien is de animo groot. Bij de lampionoptocht hebben we al gauw 200 of 300 deelnemers. En we krijgen veel steun. Mensen komen spontaan helpen. Bieden aan om te vegen, ruimen de tent op. Je kunt als bestuur niet alles organiseren en dan na afloop zelf ook nog eens alle rotzooi opruimen. Geweldig als er dan zoveel mensen bijspringen."

Tachtig jaar geleden werd de Oranjevereniging opgericht om 'de liefde tot het vorstenhuis en het vaderland te kweken'. Dat moest gebeuren door het vieren van de verjaardagen van de Koninklijke familie én de nationale feestdagen. Het bestuur stelt vast dat dat zeker gebeurd is, maar dat de vereniging ook heeft bijgedragen aan de saamhorigheid in Heukelum. "Er zijn prima contacten met andere verenigingen: van de voetbal tot de kerk. We werken samen, lenen elkaars spullen. Zo is er zondag na de feestweek een kerktentdienst. Als vereniging zijn we een bindende factor in de gemeenschap. Dat is de kracht van de Oranjevereniging, maar tegelijk ook de kracht van Heukelum. Iedereen leeft met elkaar mee. In Heukelum doen we het met elkaar."

André Bijl