• Cees de Jong (rechts) pleit voor snelheid bij het maken van een beslissing.
• Cees de Jong (rechts) pleit voor snelheid bij het maken van een beslissing. Foto: Leendert Kamsteeg

BNR Gangmakers te gast bij VOS

leerdam • Moet Vijfheerenlanden bij de provincie Utrecht gaan horen? Met die stelling werd woensdagavond afgetrapt tijdens een radio-uitzending van BNR Gangmakers, een programma voor en door ondernemers, bij Van der Wal Interieurs in Leerdam.

BNR Gangmakers was aanwezig bij een netwerkbijeenkomst van VOS. Het was de eerst meeting na de vakantieperiode. Tijdens een gedeelte van de avond werd er live uitgezonden door het radioprogramma.

Mark Timmer, eigenaar van Van der Wal Interieurs, was het woensdagavond met de door BNR Gangmakers geponeerde stelling eens. "Als ondernemer heb je er misschien niet heel veel mee te maken, maar als we alleen al naar de locatie van Leerdam kijken, dan ligt het in Zuid-Holland in een uithoek. Op sommige kaarten is de legenda zelfs op deze locatie geplaatst. Dat stoort me. Utrecht biedt meer mogelijkheden."

Tegengeluid kreeg hij van Gerrit de Jong, agrariër in Zederik. "Als agrariër liggen de zaken voor ons anders. Aan de ene kant van de sloot moeten geen andere regels gelden dan aan de andere kant. De Europese gelden voor landbouw worden via de provincie uitgekeerd, bijvoorbeeld. Op dat soort gebieden gaan verschillende regelingen voor ons gelden. Ik ben er voorstander van als we bij Zuid-Holland blijven horen."

Huib Zevenhuizen scherpte aan dat er vooral gekeken moet worden naar de lange termijn. "En de provincie Utrecht biedt dan meer mogelijkheden. Economisch gezien hebben ze het goed voor elkaar en bovendien scoren ze goed in Europese tests. Het is een competitieve provincie, waar we beter af zullen zijn." Aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken de taak om op korte termijn knopen door te hakken. Gaat de fusiegemeente, bestaande uit Leerdam, Vianen en Zederik, Vijfheerenlanden vallen onder de provincie Utrecht, of toch Zuid-Holland?

Volgens Cees de Jong, melkveehouder en voorzitter van Den Hâneker, is snelheid inmiddels wel geboden bij het maken van een beslissing. "Maar uiteraard mag dat niet ten koste gaan van de keuze. Hij kreeg bijval van Zevenhuizen. "De bevolking staat erachter, net als de politiek en ondernemers. Als je achterom kijkt, dan heeft deze discussie ongeveer al een achttal jaren geduurd."

VOS staat voor Vijfheerenlanden Ondernemen Samen, een ondernemersvereniging voor de Vijfheerenlanden en omstreken. De club houdt jaarlijks tien netwerkbijeenkomsten over diverse actuele onderwerpen met een spreker van binnen of buiten VOS. Meer informatie is te vinden op de website.


q www.vos-ondernemers.nl