• Bij de opening van De Wiel werden diverse vrijwilligers in het zonnetje gezet.
• Bij de opening van De Wiel werden diverse vrijwilligers in het zonnetje gezet. Foto: Peter Verbeek

De Wiel: project van en voor Asperen

asperen • Onder grote belangstelling van de inwoners, vertegenwoordigers van de gemeente en de provincie is zaterdagmiddag sportaccommodatie De Wiel officieel geopend.

Omdat nagenoeg de hele bevolking van het dorp er in de toekomst gebruik van zal maken, werd De Wiel bestempeld als 'het sportieve en bruisende hart van Asperen'. Wie had begin 2013 kunnen denken dat er, pakweg tweeënhalf jaar later, een gloednieuw en modern sportcentrum zou staan? Het hele dorp was in rep en roer toen De Schildkamp bekend maakte dat de zaal waar volleybalvereniging WHV, gymvereniging WHV en badmintonclub Wammes hun sport beoefenden niet langer beschikbaar was. Omdat het beleid van de gemeente Lingewaal niet voorzag in de bouw van een nieuwe sporthal zou dat de doodsteek zijn voor de binnensporten.

Haalbaarheidsonderzoek

Maar zie, de bevolking zat niet bij de pakken neer. In maart 2014 werd Sportstichting De Wiel opgericht met als doel om in de directe omgeving van 'De Wiel' een indoor sportaccommodatie te realiseren en te exploiteren. Op grond van de uitkomst van een haalbaarheidsonderzoek is gekozen voor een sporthal met ruimte voor drie volleybalvelden, in combinatie met een nieuw onderkomen voor vv Asperen (kantine, bestuurskamer, kleed- en scheidrechterslokalen). Tevens zou café-cafetaria De Wiel in het gebouw worden geïntegreerd. Het hele bouwproces is, vanaf bestemmingsplan, ontwerp, de aanbieding en de uitvoering, begeleid door een groep van professionele vrijwilligers uit de geledingen van alle sportclubs. Op 22 september 2015 werd de eerste paal geslagen en op 12 mei heeft aannemer P. van Leeuwen de accommodatie opgeleverd. "Het is onvoorstelbaar hoeveel kwaliteit en expertise er is binnen de dorpsgemeenschap van Asperen", stak Tiny van Dortmont, voorzitter van Sportstichting De Wiel, zijn bewondering zaterdag in zijn openingswoord niet onder stoelen of banken. De nieuwe sporttempel, fraai en modern van vormgeving, is dan ook om door een ringetje te halen. Bij de bouw is niet alleen gedacht aan de sporters en supporters, maar ook aan degenen die in het seizoen recreëren aan en in het water. Zij kunnen gebruik maken van een nieuwe toiletgroep en de gastvrije mogelijkheden van café-cafetaria De Wiel. Wethouder Govert van Bezooijen vond dat een felicitatie op zijn plaats was. "Dit burgerinitiatief, dat de gemeente Lingewaal van harte heeft omarmd, heeft geleid tot een gebouw van deze allure, waarbij men binnen het budget is gebleven. Die ongelooflijke prestatie tekent de kracht van deze samenleving, zorgt voor leefbaarheid, en is tevens geschikt voor andere dan sportieve doeleinden die de leefbaarheid ten goede komen. Ik nodig iedereen van harte uit om lid van de club van 100 te worden!"

Peter Verbeek

foto: Peter Verbeek

EINDE