• De kinderen werkten met tape, touw en een enkel nietje.
• De kinderen werkten met tape, touw en een enkel nietje. Foto: Levien Vermeer

Kinderen bouwen eigen hutten in de speeltuin van Heukelum

Zomercarnaval in het Krakelingendorp

heukelum • Een jaar geleden begon het te kriebelen bij een aantal ouders. Traditiegetrouw is er een vakantiebijbelclub in de laatste week van de zomervakantie, maar zij dachten: 'Is een timmerdorp ook niet wat voor ons?' Maar dan wel echt op z'n Heukelums. En zo zijn de eerste plannen voor een heus Krakelingendorp gesmeed, samen met De Krakeling en de speeltuinvereniging. En in goed overleg met de mensen van de vbc, zodat kinderen niet hoefden te kiezen. Ilona Burggraaf, Samira Pelgrim en Esther van de Wal zetten samen met Sven de Ridder, Piet van Muilwijk en Josje Verhoeven hun schouders onder het nieuwe initiatief. Piet vertelt: "De kinderen zijn vooral aan het verven, bouwen en spelen. Daarnaast organiseren we een sport- en speeldag, een vossenjacht, een optocht, en een grote feestavond." Josje vult aan: "Bosjes vrijwilligers meldden zich aan op onze Facebook-pagina en de hele plaatselijke middenstand sponsorde het evenement. Dan merk je toch dat je in een dorp woont, iedereen is betrokken." Daarom kon het inschrijfgeld met tien euro voor drie dagen laag blijven, en al snel was het maximale aantal deelnemers van 125 bereikt. Voor de 'Krakelingendorp-bewoners van de toekomst', peuters onder de vier, werden eveneens activiteiten bedacht. Maandag tot en met woensdagmorgen was de vbc actief, en daarna liep het programma naadloos over in dat van het timmerdorp. Anneke van Dam van de vbc-commissie is enthousiast: "Het is fijn dat we niet langs elkaar heen werken. Het gaat allemaal heel gemoedelijk." Veel jongeren doen mee als vrijwilliger, zo heeft Janine Kroes (14) bij de VBC meegeholpen, en gaat ze pannenkoeken bakken voor de picknick in de speeltuin, waar het Krakelingendorp verrijst.

Spijkers

Speeltuin De Beerakker ziet er normaal al aantrekkelijk uit, maar nu is het terrein één kleurrijk geheel, omlijst door vrolijke muziek. Sven loopt op de vrachtwagenoplegger die als podium dient heen en weer, en noemt de kindergroepjes die om de beurt een schepijsje bij de kar van het plaatselijke café mogen komen halen. Dat zijn onder andere de 'discogangers', de 'bankhangers' en de 'topsporters'. Josje lacht: "Ik weet niet wie er zenuwachtiger was vanochtend, de kinderen of ik." De in zwart en roze tule gehulde Rachel van Zessen heeft als 'Debbie Disco' het openingsdansje uitgevoerd, bedacht door Jesper Schampaert. De kinderen konden dat via een instructievideo op Facebook oefenen. Overal op het terrein worden hutten en tenten in elkaar geknutseld. Maar wel zonder spijkers, zegt Josje. "We werken met tape en touw en een enkel nietje, want zaterdag moet er gewoon weer in de speeltuin gespeeld kunnen worden."

Een van de tenten heeft zelfs een 'bruidssuite'. En in een andere hut hebben de kinderen al voor een kleedje over de geïmproviseerde tafel gezorgd. De kinderen konden materiaal kiezen uit een enorme berg rollen stof. "Dat zijn drie karren vol, gekregen uit het hele dorp, dus misschien komt een van de kinderen zijn eigen dekbedhoes wel weer tegen" zegt Josje. Alisha (6) heeft haar benen ook mee geverfd, "maar ik vond de vossenjacht het leukst!" Groepsleider Iris (13) helpt enthousiast bij de wigwam onder de kastanjeboom en zegt: "Misschien kan ik deze uren wel meetellen voor mijn maatschappelijke stage."

Het comité maakt stiekem al plannen voor volgend jaar, met een klein voorbehoud van Josje. "Eerst maar eens horen of de kinderen deze week waarderen!" Ik geloof niet dat ze daaraan hoeft te twijfelen. En de vbc werd zondag 21 augustus in een kerkdienst afgesloten, met als thema 'Een tafel vol… voor iedereen', waarbij allerlei houdbare etenswaren voor de voedselbank zijn ingezameld.


Levien Vermeer

q www.facebook.com/krakelingendorp