• De informatieavond wordt gehouden in gebouw Rehoboth.
• De informatieavond wordt gehouden in gebouw Rehoboth. Foto: Aangeleverd

LBV organiseert informatieavond

leerdam • Ook dit jaar verzorgt de LBV uitvaartgroep een informatieavond. Onder het motto 'stilstaan bij straks' besteedt de Begrafenisonderneming Leerdam op donderdag 8 september aandacht aan tal van factoren die een rol spelen bij een uitvaart.

"We worden vaak in beslag genomen door onze dagelijkse beslommeringen: ons werk, ons gezin of onze hobby's", stelt Ben de Weerd vast. Volgens de uitvaartleider van de LBV buigen veel mensen zich maar af en toe over de toekomst. "Zijn we goed verzekerd? Is ons pensioen geregeld? Maar echt er bij stilstaan doen we meestal niet. Dat geldt nog sterker als het gaat over onze uitvaart." Volgens De Weerd is het toch goed daar tijdig aandacht aan te besteden. "In ieder leven komt het moment dat we worden geconfronteerd met het overlijden van een van onze dierbaren."

Om daarop goed te zijn voorbereid, organiseert Begrafenisonderneming Leerdam regelmatig informatieavonden. In 2015 zijn er twee bijeenkomsten geweest die met 100 bezoekers per avond aan een behoefte bleken te voldoen. "Dat is de reden waarom we ook dit jaar zulke avonden houden." Op 8 september worden tal van zaken belicht waar nabestaanden mee te maken krijgen. Er wordt antwoord gegeven op vragen als 'waarmee moet ik bij een uitvaart rekening houden' en 'hoe kan ik mij het best verzekeren'? Daarnaast vormen de kosten van een begrafenis of crematie een belangrijk onderwerp bij de bespreking van een uitvaart. "Naast alle verdriet moet snel duidelijk zijn wat de uitvaart gaat kosten." Tijdens de avond wordt ook ingegaan op de mogelijkheid nabestaanden ter aarde te bestellen op een natuurbegraafplaats. Bij veel mensen leeft de wens midden in de natuur te worden begraven. Een vertegenwoordiger van natuurbegraafplaats Venlo-Maasbree geeft informatie. Bij voldoende belangstelling wordt vanuit Leerdam een rondleiding op deze natuurbegraafplaats georganiseerd.

Daarnaast wordt voorlichting gegeven over thanatopraxie – een lichte vorm van balseming – en de mogelijkheid een persoonlijke urn te laten maken waar de as na de crematie in bewaard kan worden. De plaatselijke notaris vertelt wat haar rol bij een sterfgeval kan zijn. Ze legt uit wanneer een notaris ingeschakeld kan of moet worden, geeft informatie over testamenten en vertelt wat mensen kunnen doen als ze niet meer in staat zijn om zelf hun belangen te behartigen.

Alle belangstellenden zijn vanaf 19:15 uur hartelijk welkom in rouwcentrum Rehoboth, Tiendweg 118 in Leerdam.