Van Dam: 'Competitie zwaarder dan vorig jaar'

hei- en boeicop • Hoewel hij met zijn achttien jaar nu pas de leeftijd heeft om de overstap te maken naar de senioren, speelt Lucas van Dam al anderhalf jaar in het eerste van HSSC'61. Vorig jaar verbaasde zijn ploeg in de derde klasse in positieve zin en dat wil hij graag herhalen.

Op zeventienjarige leeftijd debuteerde Lucas van Dam in het eerste elftal en wist daar al gauw een vaste basisplaats te verwerven. Die jaargang eindigde voor hem als in een droom. In de nacompetitie scoorde hij het winnende doelpunt tegen Olympia, waardoor HSSC'61 wist te promoveren naar de derde klasse. "Dat was een mooi moment, ja."

Plaatje klopte

In die derde klasse verbaasde het ensemble van trainer Marten Boverhof door vanaf het begin in het linkerrijtje mee te draaien. "We hadden uiteraard handhaving als doel gesteld. Alles liep echter zo goed, we konden elkaar makkelijk vinden. Het plaatje klopte gewoon en we wisten het net veelvuldig te vinden. Dat zorgde voor een uitstekende eerste seizoenshelft en na de winterstop hebben we die lijn redelijk kunnen doortrekken."

Dit jaar is het even afwachten hoe het gaat lopen, denkt de linkerflankspeler. "Deze competitie is volgens mij zwaarder dan die van vorig jaar. We openen ook direct tegen een goede tegenstander: De Zwerver. Verder zitten er veel nieuwe clubs tussen en ik weet eigenlijk niet goed wat ons te wachten staat."

Verrassen

Ondanks het bovenmatig presteren in de vorige jaargang heeft HSSC'61 niets aan kwaliteit ingeboet. Ook topscorer Floris Kool is nog altijd van de partij. "In de voorbereiding vind ik het niet slecht gaan, terwijl we steeds in wisselende samenstellingen spelen. We hebben nipt verloren van twee goede ploegen en gewonnen van een vierdeklasser. Desondanks is handhaving opnieuw het doel en misschien, als alles goed valt, kunnen we verrassen en meedoen om promotie."

Marco van Vlijmen