• Koen Janssen wil met LRC terug naar de hoofdklasse.
• Koen Janssen wil met LRC terug naar de hoofdklasse. Foto: Jeroen de Bruin

Koen Janssen: 'We willen weer richting hoofdklasse'

LRC blijft ambitieus na degradatie

leerdam • Afgelopen zomer namen LRC en Marcel van Steenis na vier seizoenen met een degradatie uit de hoofdklasse afscheid van elkaar. De jonge Koen Janssen moet LRC weer richting de hoofdklasse gaan leiden.

De start van Koen Janssen bij LRC Leerdam verliep wat stroef. Met een wegens vakanties wel erg krappe bezetting speelde LRC tegen sterke tegenstanders als Jong FC Dordrecht en Sliedrecht. "Maar er kwam langzaam maar zeker meer lijn in", zag Janssen. "Er kwamen spelers terug, ze werden fitter en dan kun je ook gerichter gaan trainen." Ook de degradatie van afgelopen seizoen moest nog een plek krijgen. "Spelers zijn wat angstiger. Het heeft wat tijd nodig om dat er uit te krijgen."

Conflict

Janssen was de afgelopen jaren trainer bij Roda'46 in Leusden. De Amersfoorter trainde eerste enkele seizoenen in de sterke jeugdafdeling. De laatste twee jaar was hij hoofdtrainer van de eersteklasser. Het doel was om in drie jaar naar de hoofdklasse door te groeien, maar beide partijen namen na een conflict halverwege vorig seizoen eerder afscheid. "Ik had een verschil van inzicht met het technische team", legt Janssen uit. "Het was beter om uit elkaar te gaan. Het heeft lang goed gewerkt, dus het is jammer dat het zo loopt. Maar dat is ook de voetbalwereld."

Janssen had persoonlijk ook zijn ambities: hij wilde een hoofdklasser trainer. Omdat in de omgeving van Amersfoort de spoeling dun was, kwam hij uit bij LRC. Dat hij in Leerdam ook in de eerste klasse gaat spelen, deert Janssen niet. "Toen ik tekende, wist ik dat degradatie mogelijk was. Dat is oké. Ik merk echter al direct dat hier een andere cultuur heerst dan bij Roda. Daar moest ik als trainer toch veel zelf doen rond het eerste elftal. Hier is de betrokkenheid van de club veel groter. Het belang van de prestaties van het eerste elftal is groter. Er staan hier in de voorbereiding ook gewoon mensen bij de training te kijken."

Smal

Ondanks de degradatie en de ogenschijnlijke verzwakking van de selectie, blijft Janssen met LRC ambitieus. "Het doel is niet om een stabiele eersteklasser te worden, nee. We willen weer terug naar de hoofdklasse, maar dat zal natuurlijk niet zomaar gaan", beseft Janssen. "Het zou kunnen dat we dit seizoen een pas op de plaats moeten maken en in de subtop spelen. Dat weten we pas als het seizoen een paar wedstrijden onderweg is." Janssen koos er bewust voor om de selectie flink in te krimpen. "Hij was te groot. Je moet alle spelers tevreden houden en perspectief kunnen bieden. Dat lukt me niet met zo'n grote selectie."

Klap

De kritiek dat de selectie té smal zou zijn, verwerpt hij. "Bij Roda'46 werkte ik met zestien man en werden we vierde. Je moet zorgen dat je fit bent en weinig schorsingen oploopt." Toch zijn de Leerdammers nog op zoek naar versterkingen. In de voorbereiding verdween Rico Pires naar Luxemburg en werd bekend dat beroepsmilitair Rogier Gerritsen uitgezonden wordt naar Jordanië. "Dat Rico is vertrokken, daar kan ik mee leven. Maar dat ook Rogier weg gaat, was wel even een klap. Die jongen is erg belangrijk."

Janssen werd onder meer aangesteld door LRC om de doorstroom vanuit de jeugdopleiding beter te laten verlopen. Iets dat hij bij Roda'46 succesvol deed. "Maar dat is natuurlijk wel een top-jeugdafdeling", zegt Janssen. "Daar kwamen in twee jaar zeven spelers over, waarvan er drie na één jaar direct doorgingen naar de topklasse. Hier is het verschil met 'één' wat groter, maar als er ieder jaar twee spelers aansluiten, doen we het goed." Janssen zal spelers uit het tweede elftal en de hoogste jeugdploeg laten meetrainen. "Dan kunnen ze aan het niveau ruiken en eraan wennen. Als je in de winterstop van dat groepje van zes spelers een paar bij de selectie voor het volgende jaar kunt halen, kun je je in de scouting richten op het halen van een paar toppers."

Janssen besprak met de selectie op welke manier ze willen voetballen. "We hebben bepaald dat we 4-3-3 gaan spelen met de punt naar voren. Daar hebben we de spelers ook voor. Ik geloof er niet in om tijdens wedstrijden een andere formatie te kiezen. Wel moeten we nog dwingender worden en meer naar voren verdedigen. Daar zijn we hard mee aan het werk. Als de competitie begint zijn we er klaar voor. Tegen de sterkere oefen tegenstanders hebben we veel zonder bal gespeeld. In de beker moeten we ook met de bal laten zien wat we kunnen."

Na bekerwedstrijden tegen tweedeklassers Spirit, Meerkerk en Unitas-zondag opent LRC het seizoen bij het voor de Leerdammers onbekende Oude Maas uit Poortugaal. Na enkele jaren in 'West' is LRC in de 1e klasse C terug op het oude nest, waar het oude bekenden als Nieuw Lekkerland, Rijsoord en VVGZ treft. De eerste derby tegen WNC staat op 12 november op het programma, als de Waardenburgers op bezoek komen in Leerdam.

Maarten van Hoogevest