Aandacht voor taal

leerdam • Bibliotheek AanZet gaat de strijd aan met laaggeletterdheid. Dit gebeurt het hele jaar door, maar tijdens de Week van de Alfabetisering van maandag 5 tot en met zondag 11 september zijn er extra activiteiten.

Zo start er op donderdag 8 september een taalvrijwilligerscursus in Het Mozaïek in Leerdam van 09:00 tot 12:00 uur. Op die dag is er in Bibliotheek Leerdam een Taal Eat & Meet van 17:00 tot 19:00 uur. Ook begint hier op vrijdag 9 september een computercursus voor nieuwe Nederlanders, van 10:00 tot 11:45 uur. De cursus voor nieuwe taalvrijwilligers bestaat uit vier dagdelen. Tijdens deze cursus leren deelnemers hoe ze anderen kunnen helpen om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld via taaloefeningen, spelletjes en oefenprogramma's op de computer. Deze cursus is voor iedereen die wat tijd over heeft en het leuk lijkt om nieuwkomers te helpen. Aanmelden is niet nodig. De Taal Eat & Meet op donderdag 8 september is een combinatie van een buffet en een kennismaking van nieuwe cursisten en vrijwilligers van het Taalcafé in Leerdam. Iedereen kan opgeven met welk gericht hij of zij wil bijdragen. Opgeven voor de Taal & Meet kan via martijn@taalproject.nl of nscheijgrond@debibliotheekaanzet.nl. Bibliotheek Leerdam biedt daarnaast een computercursus voor beginners aan. De cursus wordt gegeven door Mahmod Kaourdi. Mahmod is in 2015 vanuit Syrië in Leerdam komen wonen. De computercursus is toegankelijk voor iedereen die zijn digitale vaardigheden wil verbeteren (dus ook niet nieuwe Nederlanders). De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten en de eerste is op vrijdag 9 september van 10:00 tot 11:45 uur. Opgeven kan via de website.

Volwassenen met vragen over (leren) lezen en schrijven kunnen terecht bij verschillende Taalpunten in de regio. Een getrainde taalvrijwilliger staat voor hen klaar, om samen te zoeken naar een aanbod op maat. Denk hierbij aan een cursus, of een plek in een taaloefengroep. Voor de Taalpunten is de Bibliotheek altijd op zoek naar nieuwe taalvrijwilligers. In slechts 2-4 uur per week kan zo'n vrijwilliger een belangrijk verschil maken in het leven van mensen die lezen en schrijven moeilijk vinden. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie en aanmelden ook terecht op onderstaande website.

q www.debibliotheekaanzet.nl