• Op De Lingehof trekken de bewoners vaak samen op.
• Op De Lingehof trekken de bewoners vaak samen op. Foto: Aangeleverd

De Lingehof heeft duidelijke visie op begeleid wonen

Open dag officiële opening Lingehof

rhenoy • Het familiebedrijf heeft de afgelopen 20 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Kees en Astrid Groeneveld zijn beiden afkomstig uit de zorg. "Maar eigenlijk wilde ik altijd boer worden", vertelt Kees die samen met zijn vrouw de algehele leiding van De Lingehof heeft. "In 1994 besloot ik van baan te veranderen. Ik wilde niet dat ik later met spijt zou moeten constateren dat ik de stap nooit heb durven zetten." Het stel kocht een kavel met een schuur aan de Kleine Steeg in Rhenoy en ging daar met hun kinderen in een caravan wonen. De start ging niet over rozen. "We gingen geiten melken en hielden vleesstieren. De geiten werden ziek, we kregen te maken met watersnood en een strenge winter en tot overmaat van ramp ging ook onze melkafnemer nog failliet." Het bedrijf groeide tegen de verdrukking in. Kees en Astrid kozen voor een biologische aanpak en gingen zelf kaas maken.

Nieuwe locatie

De afgelopen jaren maakte het bedrijf een forse groei door. Naast de activiteiten aan de Kleine Steeg werd vlakbij - aan de Tiendweg – een nieuwe locatie in gebruik genomen. "Vanaf de start van ons bedrijf bieden we de mogelijkheid van dagbesteding. De cliënten wilden graag op de boerderij komen wonen. Dat werd ook onze droom." Door de aankoop van het bedrijf aan de Tiendweg werd het mogelijk die wens te realiseren. Op de nieuwe locatie verrees een grote stal voor zo'n 1600 geiten én een prachtig gebouw waar het mogelijk is tien of meer bewoners 24-uurszorg te bieden. Dochter Jobke Blaauw en haar man Martijn dragen zorg voor het begeleid wonen, zoon Willem Groeneveld is verantwoordelijk voor de agrarische bedrijfsvoering.

De familie Groeneveld doet haar werk vanuit christelijke normen en waarden. "Daarnaast hebben we een duidelijke visie op het begeleid wonen. We zagen de afgelopen jaren de gevolgen van de bezuinigingen. Dat leidde onder meer tot voortdurende wisselingen van begeleiders. Ons ideaal is om de cliënten op een mooie landelijke plek te laten wonen. Met een eigen appartement voor de privacy, mét de mogelijkheid om dingen samen te doen om niet te vereenzamen." Aan de Tiendweg wordt die visie in de praktijk gebracht. Een klein stabiel team – waaronder een orthopedagoog om de kwaliteit en professionaliteit te waarborgen – zorgt voor een huiselijke sfeer. De appartementen zijn ruim opgezet en hebben een prachtig uitzicht op de landerijen. Het gebouw heeft een landelijke uitstraling en biedt via grote gemeenschappelijke ruimtes, gezellige zitjes en een grote tuin de bewoners de mogelijkheid binnen en buiten samen op te trekken. "Het moet aantrekkelijk zijn om samen dingen te doen. We koken en eten met elkaar en er worden spelletjes gedaan. 's Winters zorgt de houtkachel voor extra gezelligheid en op zomeravonden is er een kampvuur. We streven naar maximale kwaliteit en proberen nergens op te bezuinigen", vertellen Martijn en Jobke.

De tien bewoners gaan voor hun dagbesteding naar de Kleine Steeg. Kees en Astrid: "Daar melken ze geiten – op beide locaties hebben we er in totaal zo'n 2000 – verzorgen de andere dieren, maken kaas, rijden paard of zijn bezig met het telen van groente en fruit." Binnenkort gaat aan de Tiendweg een nieuwe vorm van dagbesteding van start. "In een gloednieuwe werkplaats gaan we aan de slag met creatieve dingen, zoals schilderen en het opknappen van meubels. Er is plaats voor ongeveer 20 cliënten." En er zijn nog meer plannen. "Tussen nu en twee jaar willen we aan de Tiendweg ook kortdurend verblijf mogelijk maken. Bijvoorbeeld voor bewoners die hier een weekendje logeren."
Op zaterdag 3 september is de Lingehof open van 13:00-17:00 uur. Belangstellenden kunnen de woonlocatie en geitenstal bekijken. Er zijn kraampjes met eten en drinken, er staat een minimarkt en een fanfare zorgt voor een vrolijke noot. Voor de kinderen zijn er allerlei activiteiten, zoals een knuffelweide, een rodeostier en diverse opblaasbare attracties.

André Bijl