• Nikky en Corine:
• Nikky en Corine: "Er is weinig te doen voor mensen met een lichte verstandelijke beperking." Foto: Rochelle Govers

Beperking is geen beperking voor danstheater

leerdam • Grappen maken en bewegen op muziek: waarom zou dat niet kunnen als je een verstandelijke beperking hebt? Bij Nikky's Dance starten in oktober, bij voldoende belangstelling, twee groepen. Op zaterdag 3 september zijn er open lessen.

Nicole Janssen, bij iedereen bekend als Nikky, is al ruim twintig jaar dansdocent. Sinds dertien jaar runt ze Nikky's Dance in Leerdam en Beesd. Jaren geleden kwam Corine Fortuijn bij haar op dansles en ook Corines dochter danste er meerdere seizoenen. Zo wist Nikky dat Corine met het Toltheater in Gorinchem startte, waar cliënten van Syndion kennis konden maken met theatermaken. Corine, die al bijna dertig jaar werkt met kinderen en volwassenen met een licht verstandelijke beperking, haalde hiervoor haar diploma voor regisseur in het amateurtheater. Grappen en humor zijn kenmerkend voor haar stijl. Ze heeft een luchtige en lichte manier van regisseren. "Ik kies voor de lach, vaak komt de traan dan vanzelf. Dat mijn voorstellingen ontroerend zijn, komt niet door mijn stijl van regisseren, maar door de doelgroep die iedereen aan het lachen brengt maar ook weet te ontroeren", aldus Corine.

Nikky was gedurende twee seizoenen bij het Toltheater betrokken als gastdocent voor dans. "Helaas was er na twee seizoenen geen budget meer voor gastdocenten bij de dagbesteding", vertelt Nikky. "De vraag hoe we dit op een andere manier konden aanbieden, bleef in mijn hoofd zitten. Voor zover ik weet is er in Leerdam en omgeving voor mensen met een licht verstandelijke beperking niet zoveel te doen behalve G-voetbal. Dat moet je maar net leuk vinden. Ik krijg ook vrij regelmatig verzoeken van mensen met een beperking of hun begeleiders. Maar in mijn reguliere lessen kan ik hen moeilijk inpassen." Nikky en Corine bleken met dezelfde ideeën rond te lopen, ze wilden beiden een groep starten voor mensen met een beperking. De vrouwen gingen om de tafel. "We waren er snel uit dat we het wilden gaan proberen. Zij heeft de ervaring met de begeleiding van deze speciale mensen, ik met dans en het organiseren van lessen. En we hebben allebei ervaring met het organiseren van creatieve voorstellingen. Juist die combinatie van dans en theater is mooi, ook omdat dansen best zwaar is om wat langer vol te houden. We gaan nu lessen geven van anderhalf uur waarin beide elementen terugkomen, met een pauze natuurlijk."

No Limit

Een naam is er ook al: danstheater No Limit. "Geen grens, geen beperking. Ook met een verstandelijke beperking kun je dansen en theater maken." No Limit vaart onder de vlag van Nikky's Dance. Net als de rest van de dansschool gaan ook de mensen van No Limit repeteren in GO. Corine en Nikky hopen met twee groepen te starten, één voor kinderen en één voor volwassenen. De repetities zullen op woensdag en/of zaterdag zijn, de tijden worden bepaald aan de hand van voorkeuren die belangstellenden kunnen aangeven. "We beginnen met een cursus van tien weken, die we afsluiten met een slotvoorstelling in Go. Corine en ik hebben daar al hele leuke ideeën voor", zegt Nikky enthousiast. "We hopen natuurlijk dat we na die eerste serie lessen door kunnen gaan. Ik vond het ontzettend leuk om bij Corine die gastlessen te geven. Het kost energie, maar ik kreeg er zoveel voor terug. Maar we moeten er eerst achter komen of er echt behoefte aan is. Vandaar dat we eerst een open dag houden."

De open dag is op zaterdag 3 september. Om 10:00 uur is er een open les voor deelnemers tot achttien jaar en om 11:30 voor volwassenen. Tussendoor kunnen belangstellenden advies en informatie inwinnen. Wie die dag verhinderd is, maar wel meer wil weten, kan contact opnemen via info@nikkysdance.nl.


Janneke Boogaard