Tractorgeweld in Meerkerk

regio • De data vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus staan met hoofdletters genoteerd in de agenda's van veel regionale tractorpullers én hun supporters. Op de 'thuisbaan' in Meerkerk krijgen ze een van de laatste kansen zich te plaatsen voor het NK.

André en Johan van Keulen, de broers uit respectievelijk Everdingen en Zijderveld waren, als landskampioenen in de standaardklassen 2,5, 3,5 en 4,5 ton, bijna een jaar geleden al zeker van deelname aan het NK, dat op 17 september wordt gehouden in Bakel.

Mankementen

André: "Door het slechte weer en té natte banen hebben we dit seizoen minder vaak gereden dan anders. Maar we zijn enkele keren in de top drie geëindigd en hebben geen schade of mankementen aan onze trekkers gehad. Zus Willeke won de wedstrijd in Erichem (3,5 ton), en is er dus ook bij in Bakel. Afgelopen weekeind had Hasse, de zoon van Johan, zich in Montfoort eveneens kunnen kwalificeren, maar dat is niet gelukt. Achter mij eindigde hij als tweede. In Meerkerk mogen we met slechts twee trekkers rijden; de andere twee zijn uitgeloot."

Wilco de With (Leerdam) komt voor de vijftiende keer aan de start in Meerkerk. De laatste tien keer met een Same 150.7, in de standaardklasse 7 ton. "Dit merk is niet zo bekend in Europa, en voor mij is het een uitdaging om te laten zien dat een Same ook wat in zijn mars heeft. De trekker wordt al meer dan tien jaar dagelijks gebruikt voor loonwerkzaamheden. Toen de klasse tot 7,5 ton is opgeheven, en de rijders moesten kiezen voor 7 of 9 ton, ben ik terug gegaan in gewicht. Dat is ten koste gegaan van de balans. Tractor pulling is voor mij puur hobby. Voorheen nam ik jaarlijks deel aan een stuk of zes regionale wedstrijden. Ik heb dit jaar alleen in Herwijnen gereden, en de verwachtingen voor vrijdagavond zijn niet zo hoog. Het ontbreekt me aan tijd om de trekker voor elke wedstrijd twee keer om te bouwen voor 'one minute of fame'."