• Op de Zuidwal is tijdens de Glasdagen een bruisend glasfestival.
• Op de Zuidwal is tijdens de Glasdagen een bruisend glasfestival. Foto: PhotoSolutions

Sfeervol glasfestival tijdens Nationale Glasdagen

Laagdrempelig is het sleutelwoord

leerdam • Bezoekers kunnen tijdens de Glasdagen aan de Zuidwal wandelend genieten van dit mooie stukje Leerdam met een grote diversiteit aan glas uit binnen- en buitenland, leuke activiteiten en lekker eten en drinken. De Leerdamse Ondernemers Vereniging en een aantal glasondernemers hebben dit jaar de handen ineengeslagen om dit nieuwe onderdeel te organiseren . Ook stadsmanager Ron Uyldert en juwelier Paul Stift zetten zich in voor het initiatief. "We willen glas toegankelijker maken voor iedereen, jong en oud", vertelt Patrick de Keijzer, eigenaar van Kristal-glas en één van de initiatiefnemers. "Glas is een fantastisch materiaal en het heeft een traditie van meer dan 250 jaar in Leerdam. Leerdammers zijn hier heel trots op, zo bleek vorig jaar tijdens de jubileumfestiviteiten. Wij willen de Leerdamse glastraditie voortzetten op een nieuwe, laagdrempelige en bruisende manier. Dat betekent dat de glasboulevard gratis toegankelijk is en dat we geen kunstbeurs organiseren met alleen maar dure objecten."

Op de glasboulevard zijn objecten van tien tot tienduizend euro te vinden, voor zowel de fervente als de beginnende glasverzamelaar. "De kwaliteit en schoonheid van een glasobject is immers voor iedereen verschillend en hangt veelal niet af van het prijskaartje."


Tenten

Langs de stadsmuur verrijzen tijdens de Nationale Glasdagen witte pagodetenten met meer dan veertig galerieën en glaskunstenaars uit Nederland en uit het buitenland. Het aanbod is heel divers. Via Venetia brengt bijvoorbeeld Italiaans glas, Joek van Draanen presenteert gefused glas, Jacqueline Richter brengt oud-Leerdams glas en de Leerdamse meesterslijper Albert Seubring is aanwezig met geslepen en abstracte objecten. "Bezoekers kunnen rustig langs de mooie tenten met glas slenteren op het mooiste plekje van Leerdam", vertelt Lidia van Ingen, mede-initiatiefnemer en eigenaar van Mooiglas & zo. "Het wordt als een festival. Er is een brouwer met lekkere biertjes, er staat een foodtruck met biologische hapjes en bij Le Clochard is het heerlijk vertoeven op het terras."

Naast de kunsthandelaren in oud en modern glas en gerenommeerde glaskunstenaars zijn er ook diverse activiteiten tijdens de Nationale Glasdagen. Onder begeleiding van Agnes Verboog van Hocus Pocus kunnen bezoekers deelnemen aan een workshop glasfusion, het versmelten van gekleurd glas. Deelnemers maken eerst een eigen ontwerp. Daarna snijden en breken ze glas en vormen dit om tot hun eigen ontworpen object. Er zijn workshops van een half uur, één uur of anderhalf uur. Liefhebbers kunnen doorlopend aanschuiven en de workshops zijn ook geschikt voor kinderen. Wie thuis glaskunst heeft staan en benieuwd is wat dit nu eigenlijk waard is, kan dit tijdens de nationale Glasdagen laten taxeren. Ruud Verboog van Galerie Verboog (Achter de Kerk 17a) taxeert dagelijks van 14:00 tot 15:00 uur (gratis) de meegenomen glasobjecten.


Glaswandeling

Vanaf de Zuidwal start op vrijdag 9 en zaterdag 10 september om 11:00 en 15:00 uur en op zondag 11 september om 15.00 uur een glaswandeling voor jong en oud. De stadswandeling leidt bezoekers langs glaskunstwerken uit het begin van de twintigste eeuw. Ook worden recentere glasobjecten in de traditie van Cochius bekeken en voert de route langs markante historische gebouwen zoals de stadspoorten en het Hofje van Mevrouw van Aerden. Gids Mischa ten Kate neemt wandelaars mee langs interessante meestertekens in Leerdam. Voor kinderen is er een leuk doeboekje met opdrachten om tijdens de glaswandeling te maken. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en aanmelden kan via de website van de Nationale Glasdagen.


Liesbeth Kaldenberg

q www.glasdagenleerdam.nl