Aannemer aan de slag in dorpsbos Rhenoy

rhenoy • Aannemer Woudstra Groen uit Gellicum begint maandag 22 augustus met het dunnen van het bos in Rhenoy.

In mei hebben een ecoloog en vrijwilligers door het griend en het bos gelopen. Op een zogenaamde vlekkenkaart hebben zij bijzonderheden ingetekend. Zo was er een stuk met lange smalle bomen zonder kroon, ook wel staken genoemd. Om uit te groeien tot volwassen bomen, die ook tegen een storm kunnen, moet er gedund worden. Dit zal Woudstra Groen dus doen. In het bos blijven de stammen liggen, die verkocht worden aan de bewoners van Rhenoy. De inkomsten worden besteed aan onderhoud en herstel van het griend.

Het dorpsbos Rhenoy is van bijzondere cultuurhistorische en ecologische waarde. In het dorpsbos ligt een griend, een oude vochtige akker van wilgen. Door het verdwijnen van de economische functie is het griend overgroeid. Een groep bewoners uit Rhenoy gaat ervoor zorgen dat het griend weer zichtbaar en beleefbaar wordt. Maar eerst voert een professionele aannemer het eerste grote herstelwerk uit. Dat zal plaatsvinden in week 34, van maandag 22 augustus tot zaterdag 27 augustus door Woudstra Groen. Het snoei- en zaagwerk gebeurt onder regie van de vrijwilligers. Door het bos te dunnen, krijgen andere bomen een kans om zich beter te ontwikkelen. Daarna neemt de Griendbrigade het onderhoud van de griend op zich.

Deze Griendbrigade, bestaande uit een groep bewoners uit Rhenoy, gaat het griend onderhouden en herkenbaar maken. Ze krijgen een training, zodat ze uiteindelijk zelfstandig onderhoud kunnen plegen aan het griend. Zodra het achterstallige onderhoud door de aannemer is weggewerkt, neemt de Griendbrigade het onderhoud van het griend van Rhenoy op zich. Stichting Landschaps-beheer Gelderland (SLG) begeleidt de oprichting van deze landschapsbeheergroep.

Er vindt woensdag 21 september een informatieavond plaats over groene initiatieven in Rhenoy, zoals het Klompenpad en hoogstamfruit, waarin ook de Griendbrigade aan bod komt.