Kansen voor tijdelijk natuur in kaart

regio • Provincie Zuid-Holland en de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) gaan de meest kansrijke gebieden voor tijdelijke natuur in kaart brengen.

Tijdens een meeting met andere betrokkenen op donderdag 1 september worden de criteria bepaald waaraan kansrijke terreinen moeten voldoen en hoe de belangrijkste spelers benaderd kunnen worden. In de meest kansrijke gebieden kunnen vervolgens pilotprojecten gestart worden om tijdelijke natuur te realiseren. Verspreid over Zuid-Holland liggen vele hectares grond braak in afwachting op definitieve inrichting. Door op deze terreinen tijdelijke natuur te realiseren krijgen flora en fauna alle ruimte om zich te ontwikkelen en kunnen omwonenden genieten van de nieuwe natuur. Ook de terreineigenaar hoeft zich geen zorgen te maken over beschermde soorten die zich op het terrein vestigen. Door een ontheffing aan te vragen krijgen terreineigenaren vooraf toestemming om beschermde soorten te verwijderen op het moment dat met het project begonnen wordt. Uit een eerdere analyse van het Innovatienetwerk bleek dat er in Zuid-Holland bijna vijfduizend hectare grond mogelijk geschikt zou zijn voor tijdelijke natuur.

Op dit moment is het verlenen van ontheffingen nog een bevoegdheid van de Minister van Economische Zaken. Met het van kracht worden van de Wet Natuurbescherming op 1 januari 2017 wordt deze taak gedecentraliseerd naar de provincies. Hierdoor krijgt de provincie meer mogelijkheden om de biodiversiteit in Zuid-Holland te behouden en te versterken.

In 2013 hebben Provinciale Staten een motie aangenomen, waarin zij Gedeputeerde Staten verzoeken een voorstel op te stellen met betrekking tot de wijze waarop de ontheffingsbevoegdheid voor tijdelijke natuur in Zuid-Holland zal worden ingezet zodra deze bevoegdheid is overgedragen. In de beleidsvisie Groen is vastgelegd dat de provincie zich zal inzetten voor het benutten van de mogelijkheden voor tijdelijke natuur op braakliggende terreinen.