Cornielje naar Plospan

waardenburg • Houtverwerkingsbedrijf Plospan bv krijgt op woensdag 24 augustus Commissaris van de Koning Clemens Cornielje op bezoek. De Gelderse commissaris klimt bij het bedrijf in Waardenburg onder meer het dak op om de ruim negenduizend zonnepanelen op de bedrijfshallen te bekijken.

Cornielje brengt een werkbezoek aan het zonnepanelenproject van Plospan, omdat daarin ondernemen, werkgelegenheid en duurzaamheid bij elkaar komen. De panelen van Plospan vormen het grootste zonnepanelenpark in Gelderland en een van de grootste in Nederland.


Van Miltenburg

In juni heeft voormalig Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg de 9240 zonnepanelen officieel in werking gesteld. In de zonneauto Stella Lux reed Van Miltenburg de feesttent op het terrein van Plospan in Waardenburg binnen. In haar speech op het zonnepanelenfeest vergeleek zij de winnaar van de World Solar Challenge met het houtbewerkingsbedrijf. "Beiden produceren meer groene energie dan dat ze verbruiken." De zonnepanelen in Waardenburg hebben sindsdien twee gigawattuur aan elektriciteit opgeleverd. Plospan heeft 2,2 miljoen euro geïnvesteerd in het project. Het verwacht deze investering in tien jaar terug te verdienen.

Behalve naar de zonnepanelen, zal de commissaris tijdens zijn werkbezoek ook kijken naar twee warmtekrachtkoppelingsinstallaties, de andere duurzame energiebron van Plospan. Met deze installaties worden de houtkrullen gedroogd, waarvan Plospan bodembedekkingsmateriaal voor onder meer paardenstallen produceert. Plospan heeft de installaties, met ieder een piekvermogen van twee megawatt, in gebruik sinds 2009.


Houtpellets

Ten slotte zal Plospan Cornielje informeren over zijn hoogwaardige bio-energy houtpellets. Plospan produceert deze CO2-neutrale brandstof sinds 2005. De onder zeer hoge druk samengeperste pellets kunnen dienen voor verwarming van huizen en voor het opwekken van energie in centrales.

Plospan is onderdeel van Plomp en Zonen bv. Het familiebedrijf recyclet houtafval tot bodembedekkingsmateriaal voor dierenverblijven en tot milieuvriendelijke brandstof. Het exporteert deze producten wereldwijd. Plospan biedt werk aan ongeveer zeventig medewerkers en heeft een jaaromzet van ongeveer dertig miljoen euro.