• Een selfie van Joren en Linda op de Noordkaap.
• Een selfie van Joren en Linda op de Noordkaap. Foto: Joren van Beek

Onvergetelijke honeymoon voor Joren en Linda van Beek

Een huwelijksreis vol met verrassingen

vianen • Vantevoren wisten ze wel dat het geen gewone reis zou worden. "Maar uiteindelijk was het nog spannender dan we hadden bedacht", zegt Linda. En dat ze tijdens hun verblijf in een hotel in Aktobe in Kazachstan tot buitenlandse eregasten zouden worden gebombardeerd tijdens een congres voor jonge ondernemers, hadden ze zelf ook niet kunnen bevroeden.

Joren (30, werkzaam bij RunnersWorld) en Linda (28, werkzaam als onderwijzeres in Zeist) trouwden vorig jaar augustus, maar vanwege het weer begonnen ze hun honeymoon pas op 1 mei. Ze legden in negentig dagen exact 18.922 kilometer af. Ze reisden via Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Polen door naar het noordelijke gedeelte van de Oekraïne, en vervolgens via Rusland naar Kazachstan. Daarna via een lange route door opnieuw Rusland (via Moskou en St. Petersburg) verder naar Finland, via het noordelijk deel van Noorwegen om ten slotte te eindigen op de Noordkaap. Op de terugreis reisden ze langs de prachtige Noorse fjorden.

Tent op het dak

Linda: "We sliepen 22 dagen in hotels en zeventig dagen in onze tent bovenop het dak van de jeep, meestal gewoon in de vrije natuur."

Het was al met al een avontuurlijke reis. "Toch hebben we ons nooit onveilig gevoeld, zelfs niet in de Oekraïne." Reizen door landen als Oekraïne, Rusland en Kazachstan vereist wel veel incasseringsvermogen. Linda: "De wegen in de Oekraïne waren heel slecht, maar de wegen in Rusland waren echt superslecht. Grote kuilen in de weg, waar je zigzaggend omheen moest rijden. Het is vooral boerenland, een soort steppe gebied. Buiten de doorgaande wegen, hebben je alleen van die modderige boerenpaadjes."

En dan waren er natuurlijk die hinderlijke grenscontroles. Geen pretje, zegt Joren: "Die controles bij de Russische grens duurden soms wel drie tot vier uur. Vooral bij de Russisch-Finse grens moest alles eruit. En dat ging er echt niet lichtzinnig aan toe. De douaniers trokken alles brutaal open."

Kazachstan

Vooral Kazachstan was heel bijzonder. "De mensen die we spraken konden niet geloven dat wij helemaal vanuit Nederland met een auto naar hun land waren gekomen. Ze vroegen: 'Waarom komen jullie hierheen en waarom gaan jullie bijvoorbeeld niet naar Australië?"

Maar vooral het verblijf in het hotel in Aktobe zullen ze nooit vergeten. Linda: "Er waren voorbereidingen bezig voor een forum voor jonge ondernemers. Toen we na het ontbijt even gingen kijken, werden we plotsklaps naar voren gehaald en tot buitenlandse VIP's gebombardeerd. Joren kreeg een Kazachstaanse hoedje op en we waren opeens onderdeel van het erecomité dat de gouverneur van de provincie zou ontvangen. Eerst moest ik enorm lachen, maar het was serieus. Samen met de gouverneur en een aantal journalisten hebben we een rondgang gemaakt langs alle activiteiten. We luisterden naar Kazachstaande muziek, keken naar typische vechtsporten, aten een traditioneel hapje en dronken verse kamelenmelk. Ook mochten we nog een boom planten. We waren 's avonds te zien op het Journaal. Het was echt bizar."

Tijdens hun eerste dag op een camping bij Imatra in Finland werden Joren en Linda geïnterviewd door een journalist van Uutisvuoksi, de krant van Imatra). "We waren de eerste kampeerders op de camping en hij was onder de indruk van ons verhaal en van onze tent. De volgende dag stonden we met een groot verhaal en foto in de krant."

Uiteindelijk bereikten ze de Noordkaap. "De middernachtzon en het feit dat we midden in de nacht toch nog een beetje verbranden is wel heel bijzonder."

Het volledige reisverslag van Joran en Linda staat op


q www.expeditionhoneymoon.com