Feestelijke inwijding nieuwe kapel in Rhenoy

rhenoy • Pastoor Fred Hogenelst van de Suitbertusparochie zal zondag 14 augustus om 16:00 uur de nieuwe kapel 'Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming' aan de Rhenoyseweg in Rhenoy feestelijk inwijden.

De inwijding vindt plaats nadat de vespers zijn gebeden, waar pastoor Hogenelst samen met diaken Vincent van der Helm in voorgaan. Het St. Ceciliakoor zal tijdens de vespers (de avondgebeden) en de inwijding de plechtigheid muzikaal omlijsten. De nieuwe kapel is tot stand gekomen, nadat de parochiekerk in Rhenoy aan de eredienst werd onttrokken. Vanuit het parochiebestuur is destijds de beslissing genomen om een kapel te bouwen ter ere van de H. Maagd Maria. Deze is gebouwd naast de voormalige kerk, die nu in gebruik is als Herinneringshuis 'De Einder' en staat tegen de het R.K. begraafplaats aan.

In de kapel zijn elementen van de oude kerken terug te vinden. Centraal in de kapel staat het beeld van 'Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming' met het kindje Jezus. Dit beeld is zorgvuldig gerestaureerd en geprepareerd om de weersinvloeden tegen te gaan.
Aan de wanden bevinden zich tien zogenaamde 'Apostelkruisjes' aan, verwijzend naar de Bijbeltekst Openbaring 21, waar sprake is van de twaalf poorten van het nieuwe Jeruzalem, symbool van de alomvattendheid van het heil in de eindtijd, waarheen de Kerk op aarde op weg is. "De fundamenten van deze nieuwe stad zijn de twaalf apostelen, die het heil van de eindtijd verkondigd hebben", schrijft de parochie in een persbericht. "Helaas zijn er in het verleden twee kruisjes verloren gegaan. In de achterwand van de kapel is boven het beeld van de H. Maagd Maria een glas-in-lood-raam geplaatst in een rond venster. Centraal daarin staat een witte lelie Reeds in de oudste culturen gold de witte lelie als symbool van licht, alsmede van vrede, opstanding en koninklijke waardigheid. Zij wordt aangeduid als een tedere bloem. Deze bloem geldt bij uitstek in de christelijke cultuur als het symbool voor de reinheid, de maagdelijkheid en de ongehuwde levensstaat."
Na afloop van de feestelijke plechtigheid is er gelegenheid de kapel te bewonderen.