• Cor van Weenen houdt van zijn vak.
• Cor van Weenen houdt van zijn vak. Foto: Peter Verbeek

Verweven met groente en fruit

beesd • Cor van Weenen moest erop worden geattendeerd dat hij begin dit jaar al weer vijfentwintig jaar op eigen benen in het groente- en fruitvak stond. "Als hardwerkende ondernemer heb ik daar nooit bij stil gestaan."

Van Weenen (54) heeft de passie voor groente, fruit en aardappels van thuis meegekregen. Lang geleden begonnen zijn grootouders een winkeltje in de Wilhelminastraat. Zijn ouders namen dat over en na de schoolbanken stak Cor, en dat is al weer bijna veertig jaar geleden, de helpende hand toe.

"In die tijd was het nog bijna vanzelfsprekend dat de zaak van vader op zoon ging", vertelt de goedlachse groenteboer. "In de avonduren behaalde ik de benodigde diploma's en in 1991 heb ik mijn ouders afgelost. Omstreeks vijftien jaar geleden kwam op de Voorstraat een woonhuis met winkelbestemming vrij. Dat was een mooi moment om de vershoek, met de bakker en de slager als buren, compleet te maken. De kamers op de begane grond zijn omgebouwd tot winkel, en met het gezin zijn we erboven gaan wonen."

De zaak van Cor van Weenen heeft een regiofunctie. In de omliggende dorpen zijn nagenoeg geen winkels, laat staan winkels waar dagverse producten te koop zijn. "De aantrekkingskracht van die dorpen hebben de ondernemers in Beesd, met name de kleine zelfstandigen, ook hard nodig om te overleven", vindt Van Weenen. "Om het in Beesd leefbaar te houden steun ik lokale activiteiten, want die kunnen daar niet buiten. Ik ben bijvoorbeeld al een kwart eeuw sponsor van de Kinderspelweek."

Tien jaar geleden maakte Van Weenen de omslag van een pure bedieningswinkel naar een zaak waar de klant ook zélf zijn artikelen kan afwegen. Omdat er vraag kwam naar verse salades en kant-en-klaarmaaltijden, alles uit eigen keuken, ging dat gepaard met een ingrijpende verbouwing. "Om bestaansrecht te hebben moeten kleine zelfstandigen niet alleen hard werken, maar zich vooral onderscheiden door kwaliteit, assortiment en service", zegt Cor van Weenen. "Om een deel van dat proces te bewaken koop ik zelf in via de veiling en de groothandel: die weten precies wat ik wil hebben. Als eigenaar van een speciaalzaak kan ik beter, en in elk geval sneller, tegemoet komen aan specifieke wensen van de klanten. Op dit moment is er veel vraag naar groente- en fruitsmoothies. Die sapjes worden elke dag vers geperst en zijn een goed lopen bijproduct. Thuisbezorging in het dorp maakt deel uit van onze service. Daarnaast lever ik veel aan de plaatselijke horeca. Komende maand vieren we ons zilveren jubileum met aantrekkelijke aanbiedingen voor onze klanten."


Peter Verbeek