• Een maquette van het voormalige kasteel van Batestein is te zien in het Stedelijk Museum.
• Een maquette van het voormalige kasteel van Batestein is te zien in het Stedelijk Museum. Foto: Dick Aanen

Illustrator Coen Bouwstra maakt kinderboek over Brederodes

Kartonnen dozen als inspiratiebron

vianen • Het is een prachtig boek geworden over het roemruchte geslacht Van Brederode, die de heerlijkheid Vianen bestuurden van 1414 tot 1679.

Het boek wordt op vrijdag 26 augustus gepresenteerd. Het is één van de pareltjes van het Brederodejaar. Coen Bouwstra heeft een heel eigen manier van werken. Met kartonnen dozen, aangevuld met ander afval zoals bierdopjes, stukjes ijzerdraad maakt de fraaiste maquettes van bijvoorbeeld kastelen en andere markante gebouwen. De details worden gevuld met papier en acrylverf. "Het voordeel van acrylverf is dat het snel droogt. Dus als het niet naar mijn zin is, schilder ik er gewoon weer overheen." De mensfiguren zijn gemaakt van klei. Van het geheel maakt Coen foto's, die als illustratie dienen voor de verhalen.

In het nieuwe kinderboek neemt een professor een groep kinderen mee aan de hand door de oude binnenstad van Vianen en vertelt ze via de markante plekjes over de geschiedenis. "Alle plekken in het boek zijn herkenbaar en letterlijk na te zoeken." Er was natuurlijk veel te vertellen over de Van Brederodes. "De grote veldslagen heb ik er bewust uitgelaten. Maar het verhaal over de aanbieding van het Smeekschrift neemt wel een prominente plaats in. Evenals Johan Wolfert van Brederode, die al op zijn achtste heer van Vianen werd. Dat is heel leuk, want kinderen voor wie het boek bedoeld is zijn ook van die leeftijd."

Stage

Bouwstra studeerde vier jaar geleden af aan de Kunstacademie in Zwolle. Tijdens zijn stage bij uitgever Wbooks produceerde hij een boek over de 'Kat van Mondriaan', waarin voor kinderen van 4 tot 12 jaar op een heel begrijpelijke manier over de ontwikkeling van deze Nederlandse kunstschilder wordt verteld. Coen: "Er wordt gezegd dat mijn figuurtjes een beetje lijken op de twee personages in het animatiefilmpje Buurman & Buurman. Ik kende de serie wel, maar niet meer in gedachten gehad totdat iemand zei dat mijn 'Kat van Mondriaan'-figuren daarop leken." Het boek over Mondriaan wordt gebruikt op basisscholen. Coen: "En tot mijn grote verrassing heb ik het ook zien liggen in de boekenshop van het Stedelijk Museum in Amsterdam en zelfs in een boekwinkel in Groningen. Dat is toch wel supergaaf."

Twee jaar geleden maakte Coen een kinderboek, waarin de geschiedenis wordt verteld van kasteel Haarzuilens. Het rijk geïllustreerde kinderboek vertelt verhalen over de geschiedenis en bewoning van het grootste en deftigste kasteel van Nederland.

Net als bij deze eerdere projecten heeft Bouwstra zich voor zijn boek 'Verhalen van Vianen' zeer terdege verdiept in de materie. "Ik heb een hele stapel met boeken en tijdschriften gelezen over de geschiedenis van Vianen. Verder heb ik veel steun gehad van de historische vereniging Land van Brederode en van bijvoorbeeld Hans Spoor en Hans en Margreet Kluit. Die hebben me ontzettend goed op weg geholpen. Voordat ik begon aan het project, dacht ik het stadje wel zo'n beetje te kennen. Maar dat bleek een vergissing."

Scholen

Het boek 'Verhalen van Vianen' is uitgegeven door HaEs Producties en kwam mede tot stand door financiële steun van het Mondriaanfonds. De gemeente heeft een groot aantal exemplaren aangeschaft voor de basisschoolleerlingen van Vianen. Coen heeft gaat in november namens Kunst Centraal Utrecht diverse gastlessen verzorgen voor schoolkinderen. "Daarin zal ik vooral vertellen hoe leuk het is om even achter je computer of je Nintendo vandaan te komen en ook zelf aan de slag te gaan met oud afvalmateriaal."

De maquettes die Coen Bouwstra voor zjin boeken gebruikten zijn de komende weken nog te zien in het Stedelijk Museum, de Grote Kerk, het stadhuis en de bibliotheek.


Dick Aanen

q www.nooitopinternet.nl