• Gerwin Kleijer (l.) en Gijs de Man, bestuursleden van sportstichting De Wiel.
• Gerwin Kleijer (l.) en Gijs de Man, bestuursleden van sportstichting De Wiel. Foto: Dick Aanen

Met dank aan professionele vrijwilligers

asperen • De nieuwe sportaccommodatie De Wiel in Asperen wordt op zaterdag 20 augustus officieel in gebruik genomen door de Gelderse gedeputeerde J. Markink. "We zijn ontzettend trots en iedereen vindt het resultaat waanzinnig", zegt penningmeester Gerwin Kleijer.

De sportaccommodatie is het resultaat van een geslaagd Asperens burgerinitiatief. Eigenlijk uit nood geboren. Want in 2013, nog maar drie jaar geleden, zegde de eigenaar van De Schildkamp de huur op, omdat de exploitatie van de sporthal al jarenlang niet meer rendabel was. Gym- en volleybalvereniging WHV en badmintonclub Wammes sloegen de handen ineen en zo ontstond het idee om een eigen gebouw te gaan realiseren. Toen later ook vv Asperen aanhaakte, ging het snel. De gemeente Lingewaal, met wethouder Govert van Bezooijen voorop, omarmde het plan en in september 2014 was alles in kannen en kruiken. Aannemer van Leeuwen bleek de laagste inschrijver en september vorig jaar werd de eerste paal geslagen.

De sportaccommodatie beschikt over een grote hal met topsport-vloer, geschikt voor diverse zaalsporten. Verder is er een apart gedeelte voor voetbalvereniging Asperen (kantine, bestuurskamer en kleedlokalen). Ook het voormalige cafetaria De Wiel heeft een plekje veroverd in de nieuwe sportaccommodatie. "We zijn erin geslaagd om de accommodatie te bouwen voor een bedrag van 2,7 miljoen euro", zegt Gijs de Man, bestuurslid van de sportstichting De Wiel, die de accommodatie in eigendom heeft en gaat exploiteren. "Dat was alleen maar mogelijk doordat we de steun hebben gehad van heel veel professionele vrijwilligers van de bouwcommissie, die onder bezielend voorzitterschap van Anne Blom, bereid waren om al om zeven uur 's ochtends te vergaderen. Er zitten heel veel leden bij die in het werkzaam zijn bij grote aannemersbedrijven en betrokken zijn geweest bij grote projecten. Ook van de andere leden was er veel zelfwerkzaamheid. Ook daardoor hebben we heel veel kunnen besparen op de bouwkosten."

Voordelige lening

Een andere grote meevaller is dat de gemeente Lingewaal besloot om garant te staan voor de lening die de stichting afsloot bij de Bank Nederlandse Gemeenten. De Man: "We profiteren daardoor van een zeer lage rente, die we voor een periode van dertig jaar hebben afgesloten."

Dat de bouw zo snel is gerealiseerd is volgens Gerwin Kleijer voor een groot deel te danken aan de inzet van voorzitter Tiny van Dortmont. "Vooral bij de voorbereiding was hij kind aan huis op het gemeentehuis. Hij zat de bestuurders en de ambtenaren op de huid. Zonder zijn inzet had de hal er nu nog niet gestaan."

Om de kosten in de toekomst laag te houden worden de leden van de verenigingen volop ingezet bij het schoonmaken van het gebouw. Verder zijn er inkomsten uit de reclameborden in de grote hal en de toegezegde gelden door de 'Club van 100'. "Op die manier redden we het net", zegt Gijs de Man. "De sporthal wordt overdag gehuurd door de gemeente voor de gymlessen van de basisscholen. Op de avonden zijn de ruimtes voor tachtig procent verhuurd aan de verenigingen Naast de eigen verenigingen is er ook volop belangstelling van zaalvoebalclubs en een taekwondovereniging."


Dick Aanen