Naaien voor de uitvaartstoet

vianen • Om de uitvaartstoet van Walraven III van Brederode te kunnen naspelen in september, zijn er nog naaisters nodig die willen helpen om de laatste kledingstukken te maken. Belangstellenden kunnen vanaf volgende week terecht op een of meer avonden in de Korte Inloop, Korte Kerkstraat 3 in Vianen.

Het gaat allereerst om meer dan honderd hoeden van vilt in elkaar te zetten en ook ligt er nog een aantal capes, gilets en kniebroeken te wachten.

De uitvaartstoet vormt de opening van de derde Toneelroute Vianen op zondag 11 september. De stoet met meer dan honderd mannen, paarden, familiewapens en de draagbaar vertrekt die dag om 12:45 uur vanaf de Ponthoeve naar de Grote Kerk. De stoet zal ongeveer drie kwartier onderweg zijn. Belangstellenden die willen helpen met de kleding kunnen kiezen uit twee maandagavonden, twee donderdagavonden en een zaterdagochtend. Uiteraard met koffie, thee én koekjes.


Prent

In het depot van de gemeente Vianen ligt een prent van drie meter breed met daarop de begrafenisstoet van de veertiende heer van Brederode. De gravure is vier eeuwen oud. In de stoet lopen vooraan de stadsboden en schouten van Vianen, het hofpersoneel en de leden van de Magistraat. Achter de baar volgt de erfgenaam Syn Genade van Brederode, Walraven IV, vanaf dan heer van Vianen, Ameide en Noordeloos, én kasteelheer van Brederode.

Meer informatie is te verkrijgen bij Wols van de Wel (w.wols@ziggo.nl of 06-48897637).