De theorieën van Jan Blanken

vianen • De stichting Jan Blankenmonument 2018 is in het bezit gekomen van een boek uit 1819 met de titel 'Beschouwing over de Uitstrooming der Opper Rijn en Maas- rivieren door de Nederlandsche rivieren tot in zee', door Jan Blanken Janszoon.

De stichting is zeer blij met dit bijzondere, bijna 200 jaar oude, boek van Jan Blanken Janszoon. Het bevestigt nogmaals dat Jan Blanken Janszoon voor Nederland van bijzondere betekenis is geweest. In de beschouwing geeft Jan Blanken de verschillende waterstanden en de hoogte van de dijken op diverse plaatsen aan. Hij berekend het risico's van dijkdoorbraken bij verhoogde wateraanvoer via de Rijn en de Maas maar ook de gevolgen van ijsvorming op de Nederlandse rivieren.

Zijn oplossing: het graven van de Nieuwe Merwede, een verbinding tussen de Waal en het Hollands diep, dit om het water zo snel mogelijk af te voeren naar de Zee. In het boek worden de plannen van Jan Blanken onder andere becommentarieerd door zijn de collega de Inspecteur-Generaal Goudriaan.

Het plan om de Nieuwe Merwede te graven lang het Eiland van Dordrecht is tussen 1861 en 1874 uitgevoerd. Jan Blanken Janszoon overleed in 1838 en heeft de uitvoering van zijn plan niet meer mee mogen maken.

De kersverse stichting Jan Blanken Vianen 2018 wil een monument voor Jan Blanken realiseren.