• Hematoloog Matthijs Eefting en oncologieverpleegkundige Ivonne Bakker
• Hematoloog Matthijs Eefting en oncologieverpleegkundige Ivonne Bakker Foto: aangeleverd

Pluim voor Beatrixziekenhuis

gorinchem • Mensen met bloed- en lymfeklierkanker kunnen prima terecht in het Beatrixziekenhuis, zo blijkt uit onderzoek van patiëntenorganisatie Hematon en de Nederlandse Federatie Kankerpatiënten organisaties NFK.

Zij deden dit onderzoek voor de patiëntenwijzer bloed- en lymfeklierkanker. Door middel van deze patiëntenwijzer kunnen patiënten ziekenhuizen met elkaar vergelijken. Het Beatrixziekenhuis onderscheidt zich onder andere door het geven van goede mondelinge en schriftelijke voorlichting aan patiënten over hun ziektebeeld.

Hematoloog Matthijs Eefting: "Met een goed geïnformeerde patiënt kun je de dialoog aangaan over de behandeling en samen beslissen over het beleid. Ik zie topzorg als een goed geïnformeerde, tevreden patiënt die de beste behandeling krijgt. Dit onderzoek laat zien dat de patiëntenvereniging onze zorg als zodanig aanmerkt, dat patiënten tevreden zijn met onze zorg. We zijn als team heel trots op die erkenning van het werk dat we iedere dag doen voor en met de patiënten." Naast goede informatievoorziening is een andere belangrijke voorwaarde waaraan het Beatrixziekenhuis voldoet dat de hematologen samen overleggen over iedere patiënt vóór het vaststellen van de diagnose. Daarbij wordt ook het behandelplan van de patiënten besproken.

Eefting: "We hebben bovendien frequent overleg met bijvoorbeeld de Daniel den Hoed Kliniek. Als het nodig is verwijzen we patiënten naar een oncologisch centrum. Dat zorgt ervoor dat we patiënten steeds de beste zorg kunnen bieden die bij hun situatie past."
Patiënten kunnen bovendien 24 uur per dag, zeven dagen per week direct contact opnemen met de afdeling en het hematologisch team als zij acute vragen hebben.

Daarnaast screent het ziekenhuis hematologische patiënten altijd op de behoefte aan psychosociale zorg. De uitslag van de screening wordt besproken met de patiënt en waar nodig bieden de hematologen extra ondersteuning aan. Eefting: "De oncologieverpleegkundigen spelen daarin een heel belangrijke rol. De zorg voor patiënten met kanker doen we als team altijd in nauwe samenwerking met elkaar."

Doel van de patiëntenwijzer is inzicht te verlenen in welke ziekenhuizen voldoen aan de minimale voorwaarden voor goede zorg vanuit patiëntperspectief. Deze voorwaarden zijn geformuleerd door Hematon en verwerkt in een enquête. Deze enquête is in het voorjaar van 2016 ingevuld door alle tachtig ziekenhuizen die mensen met bloed- en lymfklierkanker behandelen.