Aanpassingen Wmo-hulp

regio • Het beleid op het gebied van huishoudelijke ondersteuning moet in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden op onderdelen aangepast worden.

Aanleiding is het oordeel van de Centrale Raad van Beroep, die in mei aangaf dat huishoudelijke ondersteuning onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) valt en daarmee een taak van de gemeente is. In de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden is de huishoudelijke ondersteuning onderdeel gebleven van de Wmo. In die zin heeft de uitspraak van de CRvB geen gevolgen voor de gemeenten in onze regio. "Wel is duidelijk geworden dat we ons beleid op onderdelen moeten aanpassen", meldden de gemeenten in een persbericht. "Medio september verwachten we onze cliënten hierover te kunnen informeren."

Eén van die onderdelen is de normering 'een schoon en leefbaar huis'. De CRvB geeft aan dat gemeenten dit zelf moeten vaststellen op basis van objectieve normeringen. De indicatie moet worden uitgewerkt in een specifiek plan, waarbij samen met de cliënt wordt nagegaan wat nodig is om te komen tot voldoende ondersteuning. De uitspraak heeft niet alleen gevolgen voor cliënten die gebruik maken van de huishoudelijke ondersteuning, maar ook voor zorgaanbieders en gemeenten.