• Hans en Jeanne Brölmann met hun Peugeot.
• Hans en Jeanne Brölmann met hun Peugeot. Foto: William Hoogteyling.

Elfde editie Franse AutoDag in Culemborg

culemborg • Liefhebbers van Franse auto's hebben zondag 7 augustus al lang in hun agenda staan. Dan is autobedrijf Visscher in Culemborg het kloppend hart van de elfde editie van De Franse AutoDag van ClubFrance. Er worden liefst vijfhonderd deelnemende voertuigen verwacht.

Van klassieke Simca's, hippe 2CV's en rappe Renaults tot praktische Peugeots en Talbots en chique DS, het aanbod op het grootste evenement in zijn soort in de BeNeLux is bijzonder divers. "Elke auto mag meedoen, dat is het leuke," zegt algemeen directeur Henk Visscher over wat hij straks allemaal verwelkomt. "We zijn bijzonder blij dat dit evenement voor het tweede achtereenvolgende jaar bij ons plaatsvindt. Het team achter De Franse AutoDag is superenthousiast. En voor ons is het een uitdaging om ons pand op een andere manier te gebruiken."

Noem een willekeurige Franse voiture en de ogen van Visscher beginnen te glimmen. De automan in hart en nieren is een gepassioneerd ambassadeur voor al het fraais dat het land van Marianne voortbrengt. "Je hoeft een auto niet eens mooi te vinden om er toch van te kunnen genieten. Het verhaal erachter maakt het vaak ook bijzonder." Zelf is Visscher dealer in de merken Peugeot, Citroën en DS. "Maar mijn vader is bijna 65 jaar geleden begonnen met Simca. En weet je wat ik vorig jaar de leukste deelnemer vond? Een Renault Dauphine, ook vanwege de geschiedenis die erbij hoorde. Franse auto's zijn emotie. Ze roepen het vakantiegevoel op." En dat niet alleen, voegt hij er aan toe. "De Fransen kwamen met vindingen die dankbaar zijn overgenomen door andere merken. Zoals de hydropneumatische vering in 1954 op de Traction Avant zescilinder. Dat werd later toegepast door Mercedes-Benz en Rolls Royce. Ook het roetfilter bij dieselauto's is in Frankrijk bedacht, in 1990."

Op De Franse AutoDag staan het bedrijf én de straten eromheen vol met Frans vernuft. "Je ziet er een spiksplinternieuwe DS3 of Renault Talisman. Maar ook een gedreven tuner die voor vijfduizend euro een auto heeft gekocht om er vervolgens voor tienduizend euro aan accessoires in te bouwen. Of een eerste eigenaar met een Citroën 2CV of Peugeot 205."

De Franse AutoDag 2016 is op zondag 7 augustus aan de Pascalweg 29 in Culemborg. De inschrijving voor deelname is gesloten, bezoekers zijn vanaf 11:00 uur van harte welkom.


q www.clubfrance.nl/fad